POSLJEDICE BREGZITA

Dvostruko manje studenata iz EU na britanskim univerzitetima

Prema podacima koje je dostavila Služba za prijem na univerzitete i koledže, ukupan broj studenata iz EU koji se ove jeseni upisuju na britanske univerzitete je 11.700, u poređenju sa 27.750 prošle godine

Prije godinu dana za građane EU bilo je vrlo jednostavno studirati u Britaniji. Agencije

L. K. P. / SRNA

4.9.2021


Posljedice Bregzita snažno se osjećaju u salama britanskih univerziteta ovog septembra, sa ogromnim padom broja upisanih studenata iz EU što će mnoge prestižne akademske institucije u ovoj zemlji skupo koštati.

Prema podacima koje je dostavila Služba za prijem na univerzitete i koledže, ukupan broj studenata iz EU koji se ove jeseni upisuju na britanske univerzitete je 11.700, u poređenju sa 27.750 prošle godine.

Iako je pandemija virusa korona neizbježno utjecala na broj međunarodnih studenata, među akademicima nema sumnje da je glavni razlog pada broja studenata Bregzit, koji uključuju znatno veće školarine i daleko više birokratije.

Prije godinu dana za građane EU bilo je vrlo jednostavno studirati u Britaniji, pri čemu je tranzicioni sporazum u suštini značio da nije bilo promjena u vezi sa Bregzitom.


Ogroman pad broja upisanih studenata iz EU. Agencije

Međutim, od tada se Britanija povukla iz programa razmjene EU "Erazmus", a studenti EU sada moraju podnijeti zahtjev za vizu za studiranje u Britaniji, što je skup, dugotrajan i težak proces.


Dodatni faktor odvraćanja je to što Britanija sada studente iz EU svrstava u studente iz inostranstva. Dok su građani EU u Engleskoj ranije plaćali isti iznos kao i britanski studenti, ili najviše 9.250 funti /12.825 dolara/ školarine godišnje, oni koji se upišu ove godine morat će platiti više nego dvostruko taj iznos, a u nekim slučajevima i više nego trostruko.


- Kada je Velika Britanija još bila dio EU, postojao je princip jednakosti. Svi su morali da plaćaju iste školarine, a to se sada promijenilo, rekao je Ulrih Hope, šef njemačko-britanske industrijsko-trgovinske komore /AHK/ u Londonu, prenosi DPA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.