NAJAVE METEOROLOGA

"AccuWeather" objavio veliku prognozu za zimu, evo što očekuje BiH

Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi širom Španije i južne Francuske te brojne promjene vremena

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana. Ilustracija

Fu. M.

21.10.2021

Poznati svjetski meteorološki servis "AccuWeather" objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu.

Nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta umnogome će podsjećati na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi.

Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi širom Španije i južne Francuske te brojne promjene vremena. 

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

- Čak bi i umjerene količine oborina mogle rezultirati brzim otjecanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle tačku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave - upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. No temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže Roys.

Prognoza "AccuWeathera". Agencije

Prognostičari "AccuWeathera" kažu da će unutarnji dijelovi istočne Evrope ove zime imati neočekivano hladni zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stepeni ispod normalne obuhvaća područje od centralne Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana također će donijeti niz nepovoljnih vremenskih prilika u istočnoj Evropi. Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Evrope.

Ne predviđa se da će se sjeverna Evropa suočiti s nestabilnim vremenom ove zime. Ne očekuju se niti olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vrijeme očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog zraka stići će širom sjeverne Evrope, posebno Irske i Velike Britanije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.