RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Lavrov upozorio Francusku: Zapadne zemlje izabrale su rizičan put u BiH

Lavrov je rekao da u posljednje vrijeme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja

Sergej Lavrov. Agencije

Fu. M.

13.11.2021

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tokom razgovora sa francuskim ministrima vanjskih poslova i odbrane bilo riječi o BiH i Kosovu, te da Zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja.

Lavrov je rekao da u posljednje vrijeme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja, prije svega kada je riječ o imenovanju visokog predstavnika, što se i dogodilo prije nekoliko mjeseci.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom sporazumu i koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure neophodne da se ta odluka odobri unutar Vijeća sigurnosti UN-a.

- Obratili smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale, budući da on predstavlja prijetnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države - naglasio je Lavrov.

On je rekao da su on i njegov kolega Sergej Šojgu također skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova, gdje EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, kako je kazao, nije u stanju da provede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a prije svega je riječ o zajednici srpskih opština.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.