REAKCIJA IZ MINISTARSTVA

Lavrovu stigao odgovor s Kosova: Ruska propaganda ima za cilj eskalaciju situacije na Balkanu

Obavještavamo ruskog ministra Lavrova i rusku novinsku agenciju TASS da je Republika Kosovo zakonom zabranila učešće svojih građana u ratovima u inostranstvu, poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore (MPJD) Kosova

MPJD: Republika Kosovo poziva na smanjenje tenzija i izbjegavanje sukoba. Twitter

E. Ć. / Anadolija

20.2.2022

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore (MPJD) Kosova reagovalo je na izjave ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, kao i na izvještaje ruske novinske agencije "TASS", javlja Anadolu Agency (AA).

MPJD je u saopćenju kategorički odbacio kao pristrasnu neistinitu svaku tvrdnju novinske agencije i ministra Lavrova da navodno "Kosovo i neki drugi dijelovi zapadnog Balkana postaju leglo kriminala...".


- Obavještavamo ruskog ministra Lavrova i rusku novinsku agenciju TASS da je Republika Kosovo zakonom zabranila učešće svojih građana u ratovima u inostranstvu i ovaj zakon predviđa oštre kazne za sve njene građane koji mogu biti dio takvih akcija - kaže se u saopćenju ministarstva.

MPJD smatra da su izjave novinske agencije TASS i ministra Lavrova dio žestoke kampanje ruske propagande koja ima za cilj da skrene pažnju čitavog demokratskog svijeta sa „tjeskobe koju stvara hegemonistička politika i ruska diktatura oko prava ljudi.za slobodan i suveren život”.

- Ova žestoka ruska kampanja protiv Kosova i drugih zemalja zapadnog Balkana, između ostalog, ima za cilj da eskalaciju situacije na Kosovu i šire u regionu preko ruskog satelita na Balkanu, Srbije - saopćio je MPJD.


U istom saopćenju za javnost, MPJD je izrazio punu solidarnost kosovskog naroda sa narodom Ukrajine "za pravo na slobodan i suveren život u svojoj državi".

- Republika Kosovo poziva na smanjenje tenzija i izbjegavanje sukoba, koji mogu poprimiti nepredvidive razmjere. Republika Kosovo pridružuje se demokratskom svijetu u osudi ruske hegemonističke i ekspanzionističke politike na štetu suverene i nezavisne države Ukrajine - zaključuje se u saopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je u petak da se na Kosovu i u Albaniji, pa i Bosni i Hercegovini "regrutuju plaćenici za borbu u Ukrajini".

- Postoje izvještaji da se plaćenici sa Kosova, iz Albanije i Bosne i Hercegovine regrutuju kako bi se Rusija poremetila iz ravnoteže, što uključuje njihovo slanje u Donbas u istočnoj Ukrajini. Sada radimo na tome da to potvrdimo - rekao je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.