AMERIČKI MEDIJI

Zvijezda CNN-a Kris Kuomo suspendovan na neodređeno

Isplivali su detalji o njegovoj umiješanosti u seksualni skandal zbog kojeg je ostavku podnio njegov rođeni brat Endru Kuomo, bivši guverner države Njujork

H. J. I.

1.12.2021

Endru i Kris Kuomo. Agencije

Jedna od najvećih zvijezda CNN-a Kris Kuomo suspendovan je na neodređeno vrijeme nakon što su isplivali detalji o njegovoj umiješanosti u seksualni skandal zbog kojeg je ostavku podnio njegov rođeni brat Endru Kuomo, bivši guverner države Njujork. Riječ je o slučaju koji bi po svim parametrima mogao biti skandal godine u američkim medijima.


Suspendovan na neodređeno

Sudski dokumenti su pokazali da je Kris Kuomo pomagao svom bratu u pokušajima da izbjegne odgovornost nakon što ga je niz žena optužilo za seksualno uznemiravanje dok je bio guverner.

- Ovi dokumenti postavljaju nekoliko ozbiljnih pitanja. Kada nam je Kris priznao da je kabinetu njegovog brata nudio savjete, prekršio je naša pravila i to smo javno priznali. Istovremeno, bila nam je jasna jedinstvena situacija u kojoj se našao i potrebu da porodicu stavi na prvo mjesto, a posao na drugo. Međutim, ovi dokumenti ukazuju na viši nivo umiješanosti u djelovanje njegovog brata nego što se to ranije mislilo - rekli su iz CNN-a.

- Rezultat toga je da je Kris suspendovan na neodređeno vrijeme, a uslijedit će dalja evaluacija - dodaje se u saopćenju.

Prema objavljenim dokumentima, Kris Kuomo je pokušao da preko veza u medijima sazna da li su mediji kao što su "Politiko" i "Njujuorker" (prije svega istraživački novinar Ronan Ferou, inače sin Mie Ferou i Vudija Alena) pripremali nove tekstove i svjedočenja žena o zlodjelima njegovog brata, prenosi "Njujork Tajms".


Pronađene SMS poruke

Podaci do kojih je došla državna tužiteljica Leticija Džejms uključuju tekstualne poruke i transkripte intervjua sa istražiteljima koji su vodili istragu o optužbama protiv guvernera. Kris Kuomo je razmjenjivao poruke sa Melisom DeRose, pomoćnicom guvernera Endrua Kuoma. One sugeriraju da je itekako bio uključen u kreiranje odbrane za svog brata zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Međutim, kada je Endru Kuomo podnio ostavku na funkciju guvernera u avgustu ove godine, Kris je gledaocima CNN-a rekao da on "nije ničiji savjetnik", već "samo brat". Priznao je da je vodio razgovore sa kabinetom guvernera, kako bi bio uključen u strategiju odbrane svog brata.

- Nikada nisam napao, niti ohrabrivao bilo koga da napadne bilo koju ženu koja se javila. Nikada nisam zvao novinare u vezi sa situacijom u kojoj se nalazi moj brat - rekao je Kris u svoju odbranu.

Ipak, otkrića do kojih je tužilaštvo došlo dovode u pitanje njegovu izjavu o interakciji sa štampom.


Oproštaj od kolega

Nakon što je vijest o ukidanju njegove emisije objavljena u javnosti, emotivni Kris Kuomo sastao se sa kolegama.

- To se više neće ponoviti. Bila je greška, jer sam svoje kolege, za koje vjerujem da su najbolji u poslu, doveo u lošu poziciju. Nikada to nisam namjeravao i žao mi je zbog toga - poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.