VIDEOKONFERENCIJA DANAS

Kremlj ne očekuje pomake u razgovorima Putina i Bajdena, poziva na smirenost

Bajden planira upozoriti Putina na teške ekonomske posljedice ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, saopćili su u ponedjeljak američki zvaničnici

Vladimir Putin i Džo Bajden s jednog od prethodnih sastanaka. Agencije

N. Aj.

7.12.2021

Kremlj je saopćio u utorak kako ne očekuje nikakve pomake u razgovorima ruskog predsjednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena (Joe Biden) u vezi s Ukrajinom, ali je zatražio od javnosti da ostane smirena uprkos rastućim napetostima.

Očekuje se da Bajden i Putin održe video konferenciju oko 15 sati po srednjoevroskom vremenu o pojačanju ruskih vojnih snaga u blizini Ukrajine.

Bajden planira upozoriti Putina na teške ekonomske posljedice ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, saopćili su u ponedjeljak američki zvaničnici.

Rusija negira da planira napasti Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak je izjavio novinarima da Moskva žali zbog, kako ju je nazvao, predvidive tendencije Bijele kuće da pribjegne sankcijama, ali je kazao da je Putin spreman da sasluša Bajdenovu zabrinutost i da čelnik Kremlja želi da izrazi i svoju.

- Nema potrebe očekivati bilo kakve pomake u tom razgovoru. To je radni sastanak u veoma teškom periodu – kazao je Peskov dodavši:

- Eskalacija napetosti u Evropi vanredna je situcija i ona zahtijeva raspravu na njavišem nivou – dodao je portparol Kremlja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.