VOJVODA OD JORKA

Odbijen zahtjev princa Endrua da se odbace optužbe za seksualno zlostavljanje

Sudija na Menhetnu ocijenio je da je rano za procjenu napora princa Endrua da ospori pomenute tvrdnje, mada bi šezdesetjednogodišnjak mogao to da učini na sudu

Princ Endru. Agencije

N. Aj.

13.1.2022

Američki sudija odbio je zahtjev britanskog princa Endrua (Andrew) da odbaci tužbu Virdžinije Đufre (Virginia Giuffre) kojom se vojvoda od Jorka optužuje da ju je seksualno zlostavljao kada je bila tinejdžerka.

U odluci, koja je juče objavljena, okružni sudija Luis Kaplan naveo je da Đufreova može da se drži optužbi da joj je princ Endru naškodio i namjerno prouzrokovao psihičku bol, dok ju je podvodio pokojni finansijer Džefri Epstajn (Jeffrey Epstein).

Sudija na Menhetnu ocijenio je da je rano za procjenu napora princa Endrua da ospori pomenute tvrdnje, mada bi šezdesetjednogodišnjak mogao to da učini na sudu.

Kaplan je izjavio da je prerano za odluku o tome da li je građansko poravnanje Đufreove sa Epstajnom 2009. godine "jasno i nedvosmisleno" zaštitilo Endrua od tužbe.

Sudija nije govorio o osnovama tvrdnji Đufreove.

Advokati britanskog princa nisu bili dostupni za komentar.

Dejvid Bojes, advokat Đufreove, naveo je u saopštenju da je ona zadovoljna i da se raduje odluci sudije o osnovanosti njenih optužbi.

Princ Endru, drugi sin britanske kraljice Elizabete II, odbacio je optužbe da je natjerao Đufreovu na seksualni odnos prije dvije decenije u Londonu, u kući bivšeg Epstajnovog saradnika Gislejn Maksvel i da ju je zlostavljao na dvije lokacije koje su bile u vlasništvu Epstajna.

Odlukom Kaplana nastavlja se proces ka suđenju, koje bi moglo da počne između septembra i decembra ove godine ukoliko se ne postigne nagodba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.