SAOPĆILA NJEMAČKA VLADA

Šolc i Makron u utorak raspravljaju o Ukrajini

Vodeći ruski i američki diplomati odbacili su svaku mogućnost razriješenja razlika oko Ukrajine na razgovorima u petak, ali je Vašington izrazio nadu da će dijalog umanjiti napetosti oko ruskog gomilanja vojnika u blizini ukrajinske granice

Olaf Šolc i Emanuel Makron. Avaz

E. Ć. / Fena

21.1.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) raspravljat će o Rusiji s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) u utorak, saopćio je portparol njemačke vlade, dok velike zapadne sile namjeravaju razriješiti napetosti s Rusijom po pitanju Ukrajine.

Portparol njemačke vlade odbio je komentirati izvještaj u kome se navodi da je Šolc odbio poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Bidena) da u kratkom roku raspravljaju o ukrajinskoj krizi.


Makronov ured saopćio je u petak da će sastanak 25. januara između francuskog čelnika i Šolca biti posvećen međunarodnoj sigurnosti i drugim temama kao što su online ekonomija, klimatske promjene i njemačko predsjedavanje nad grupom vodećih svjetskih ekonomija G7.

Vodeći ruski i američki diplomati odbacili su svaku mogućnost razriješenja razlika oko Ukrajine na razgovorima u petak, ali je Vašington izrazio nadu da će dijalog umanjiti napetosti oko ruskog gomilanja vojnika u blizini ukrajinske granice koje je pojačalo strahovanja od novog sukoba, prenosi "Reuters".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.