MOGUĆNOST ESKALACIJE

Rumunija razmatra izbjegličke kampove: Istočna Evropa se priprema za izbjeglički val

Rusija ima više od 100.000 vojnika okupljenih u blizini Ukrajine

Sjećanja na Hladni rat i sovjetski utjecaj još su živa na istočnom krilu Evropske unije. AGENCIJE

A. O.

15.2.2022

Zemlje Istočne Evrope pripremaju se za potencijalno stotine hiljada izbjeglica koje će bježati iz Ukrajine ako kriza s Rusijom eskalira, pri čemu neki poljski gradovi već navode dostupna mjesta, a Rumunija razmatra izbjegličke kampove.

Sjećanja na Hladni rat i sovjetski utjecaj još su živa na istočnom krilu Evropske unije, gdje su ljudi oprezni zbog svake nestabilnosti koja bi mogla pogoditi njihove ekonomije i pokrenuti val migracija posljednji put viđen 1990-ih tokom raspada bivše Jugoslavije.


Primanje izbjeglica

Rusija ima više od 100.000 vojnika okupljenih u blizini Ukrajine, a Sjedinjene Američke Države su upozorile da bi napad mogao početi u narednim danima. Moskva negira bilo kakve planove i optužila je Zapad za "histeriju".

Ipak, vlade i gradovi u blizini ukrajinske granice, od sjevera do juga, spremaju se da prime izbjeglice, ako bude potrebno.

Poljska, u kojoj živi između jednog i dva miliona Ukrajinaca, koji su uglavnom došli u zemlju da rade, saopćila je u ponedeljak da se priprema za najgori scenarij. Zamjenik ministra vanjskih poslova Marcin Przidac rekao je za katolički radio Plus da se "sprema za veliki broj kako bi se bolje pripremio".

Gradonačelnik grada Ciečanova na istoku Poljske, koji ima oko 44.000 stanovnika, rekao je da je spreman primiti oko 80 izbjeglica u hotel u roku od 48 sati, po cijeni od 140 zlota po noći, uključujući hranu.


Državni budžet

- Uvjereni smo da će državni budžet u potpunosti pokriti troškove - rekao je Krzistof Kosinski.

U nedjelju je grad Elblag na sjeveru rekao da ima 420 slobodnih mjesta. Centralni poljski grad Torun rekao je da ima 96 mjesta za izbjeglice. Na jugu, grad Čenstohova ističe da ima 1.100 mjesta.

Rumunija, koja također dijeli dugu granicu s Ukrajinom, finalizirala je akcioni plan u nedjelju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Lucian Bode.

- Znamo da se Poljska sprema da primi milion migranata. Da li je Rumunija spremna da primi stotine hiljada izbeglica u nekontrolisanom prilivu - rekao je.



Izbjeglički kampovi

Ističe da su u obzir uzeli nekoliko hipoteza.

- Trenutno analiziramo koliko izbjegličkih kampova možemo postaviti za relativno kratko vrijeme, 10, 12 ili 24 sata. Analiziramo postojeće smještajne kapacitete u pograničnim područjima, ali razgovaramo i o drugoj fazi, sa susjednim regionima, i trećoj fazi širom zemlje - dodao je.

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke Roman Mikulec rekao je da se vlada priprema za različite scenarije sa svojim oružanim snagama i da je u bliskom kontaktu s vlastima u Ukrajini.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.