UKRAJINSKA KRIZA

Denis Avdagić, analitičar iz Zagreba, za "Avaz": Napadom Rusije na Ukrajinu oni koji prave najveće probleme u BiH izgubili bi pokrovitelje

U trenutnoj situaciji, dodaje Avdagić, Putin se može poigravati, a čini mu se da to od početka i radi.

Avdagić: Oni su Ukrajinu već napali. Avaz

Piše: A. Bajramović

15.2.2022

Situacija u Ukrajini u rukama je Vladimira Putina i eventualna eskalacija ovisi od toga želi li on riskirati ili ne, kaže za “Avaz” Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar iz Zagreba. Događaji na rusko – ukrajinskoj granici pažljivo se prate i na Balkanu, ne bez razloga, jer od daljnjeg razvoja ukrajinske krize ovise i pozicija i omjer snaga u našem regionu.

- Puno nas je što se nadamo da se neće ništa dogoditi Ukrajini, a čini mi se da se tome najviše nadaju upravo oni koji rade najveće probleme u BiH. To bi značilo da gube zaštitu i pokrovitelje, jer napad na Ukrajinu bi značio dizanje nove “željezne zavjese”. S jedne strane će ostati Rusija i njoj bliske zemlje kojima će dominirati a s druge strane ostaje Balkan – ističe Avdagić.

U trenutnoj situaciji, dodaje Avdagić, Putin se može poigravati, a čini mu se da to od početka i radi. - To je loše za Ukrajinu, koja je u fazi velike nestabilnosti, a loše i za sve nas ostale. Mislim da je i Sarajevo osjetilo kako to izgleda kad cijena plina skoči. Naravno, ne samo zbog ovih događaja već i zbog loše politike jedne vaše kompanije, ali vidi se kako to utječe na čitavu Evropu i na našu ekonomiju – kaže Avdagić.


Gorak okus

Nejasno je je li najava povlačenja dijela ruskih trupa iz blizine Ukrajine korak u pozitivnom smjeru, jer kako bismo bili sigurni da je mogućnost invazije definitivno odbačena moralo bi doći do masovnijeg povlačenja ruskih snaga.

- Zanimljivo je uporediti ovu sa kubanskom krizom iz vremena bivšeg SSSR-a. Tad je to riješeno nekakvom daljnjom pat – pozicijom. Maknuto je oružje iz blizine SAD-a, ali je maknuto oružje u to vrijeme i iz Turske. Tako je kubanska kriza formalno završila, ali medijski gledano to je bila pobjeda SAD-a. Sovjetski lider Hruščov - onaj koji je Ukrajini predao Krim a sada ga je Putin vratio, pa je i zbog toga ova usporedba zanimljiva – nije shvatao značaj medija. Sad ova priča ide u tom smjeru da Putin, kako god ovo išlo, želi pobjediti, pa i medijski. To je ono što je bitno. Oni koji smatraju da je on dobio, na neki način jeste, jer sutra može reći da povlači snage, da su zapadni mediji radili dramu, sve ste izmislili, vidite kakav je kredibilitet zapadnih lider. On to može tako uraditi, ali teško da će mu se to dugoročno isplatiti. Nakon ovog ostaje jedan gorki okus svih ovih događanja i na Rusiju će se gledati drugačije. Možda njima izgleda da su dobili na važnosti, da je cijela Evropa shvatila koliko su oni “opasni”, ali što se tiče budućih odnosa taj gorak će dugo ostati. Bez obzira napali ili ne, oni su Ukrajinu već napali, jer osam godina traje ta kriza – pojašnjava Avdagić.


Neuporedivo sa BiH

Kada je riječ o poziciji NATO-a na Balkanu, Avdagić kaže da je Balkan neuporediv sa Ukrajinom i da ne treba sumnjati u njegovu reakciju u slučaju potrebe u ovom regionu.

- Ukrajina je posve drugačija priča. Rusija otvoreno govori kakvi su njeni interesi, graniči s tom zemljom i jasno je da će približavanje Ukrajine NATO-u izazivati tenzije. NATO u toj situaciji ne može napraviti puno više od onog što je napravio, jer tu zemlju ne možete staviti u okvir člana 5 Vašingtonskog ugovora, to je nemoguće dok ta zemlja nije članica NATO-a, sam ulazak Ukrajine u članstvo je vrlo diskutabilan sa neriješenim pitanjem Krima, a tek ćemo vidjeti šta će biti sa ove dvije “odmetnute” pokrajine. Neuporedivo je sa Balkanom iz više razloga, pa i zbog toga što su evropske i NATO snage prisutne u BiH i bez problema se mogu jako brzo pojačati – ističe analitičar Denis Avdagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.