STAVOVI

Analitičar Denis Avdagić za "Avaz": Rusija spašava ono malo obraza što joj je preostalo

Odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim narodima Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula, pa će na taj način Ukrajini biti omogućeno da izveze 22 miliona tona žitarica

Avdagić: svi se pitaju hoće li dogovor o deblokadi izvoza, kojem je posredovala Turska, potrajati i narednih dana. Avaz / Agencije

Piše: A. Bajramović

1.8.2022

Dogovor o izvozu ukrajinskog žita i isplovljavanje prvog broda iz Odese trenutno je najvažnija informacija za brojne države koje ovise od ukrajinskog žita, pogotovo zemlje Afrike suočene s najvećom sušom u posljednje četiri decenije. Ipak, svi se pitaju hoće li dogovor o deblokadi izvoza, kojem je posredovala Turska, potrajati i narednih dana.


Korak naprijed

- Ovo je naravno korak naprijed. Teško je bilo očekivati da će Rusi nastaviti s blokadama jer time u potpunosti okreću od sebe i mnoge zemlje trećeg svijeta, a posebno zemlje ovisne o izvozu hrane iz Ukrajine – kaže za portal “Avaza” politički analitičar iz Zagreba Denis Avdagić.


Odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim narodima Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula, pa će na taj način Ukrajini biti omogućeno da izveze 22 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su zbog rata zaglavljeni u crnomorskim lukama.


Dobra volja

- Rusija je i ovako postala omražena, a dogovor o izvozu žita, iako izgleda kao njihova dobra volja, predstavlja u stvari spašavanje ono malo obraza njihove diplomacije što je preostalo. Dakle, ovo je samo izbjegavanje stvaranja srdžbe kod zemalja direktno pogođenih ruskim blokiranjem ukrajinskih luka. Oni bi ga i sami izvezli, za svoj račun, da im je uspjelo osvajanje kompletne crnomorske ukrajinske obale i žitnih skladišta Ukrajine – ističe Avdagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.