NEMA POVRIJEĐENIH

Eksplozija u Donjecku: Raznesen džip šefa policije

Ukrajinski i američki zvaničnici rekli su da je eksplozija namještena kako bi se dodatno podigle tenzije u toj regiji

Slika sa lica mjesta. Twitter

H. J. I.

18.2.2022

Društvenim mrežama šire se snimci koje su proruske snage napravile na mjestu eksplozije u Donjecku. Šef policije proruske Narodne Republike Donjeck rekao je ruskoj agenciji Interfax da je eksplodirao njegov automobil.

Ruski mediji navode da u eksploziji niko nije ozlijeđen.

Kako na Twitteru piše Meks Sedon (Max Seddon), šef moskovskog dopisništva Financial Timesa, to sugerira da bi Rusija i pobunjenici mogli tvrditi da je na njega pokušan atentat.

Ukrajinski i američki zvaničnici rekli su da je eksplozija namještena kako bi se dodatno podigle tenzije u toj regiji.

CNN je oštećeni automobil identificirao kao džip ruske proizvodnje. Zasad je nemoguće utvrditi što je uzrokovalo oštećenje automobila i vatru koja je izbila uz vozilo. 

- Mislimo da se radi o namještenom događaju i provokaciji - rekao je za CNN Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Portparol američkog State Departmenta eksploziju je nazvao insceniranim događajem, dodavši kako su incidenti poput eksplozije automobila i poziva lidera proruskih separatista na evakuaciju civila zbog navodne ukrajinske agresije "pokušaji da se lažima i dezinformacijama zamuti voda i skrene pažnja s činjenice da je Rusija agresor u ovom konfliktu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.