KAMALA HERIS

Američka potpredsjednica: Temelj evropske sigurnosti u Ukrajini je pod direktnom prijetnjom

Ako Rusija napadne Ukrajinu, SAD i njeni saveznici će joj nametnuti značajne ekonomske sankcije bez presedana, upozorila je Heris

Kamala Heris: Obratila se na Minhenskoj konferenciji. Twitter

E. Ć. / Anadolija

19.2.2022

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Heris (Harris) izjavila je da će Rusija platiti visoku cijenu ukoliko napadne Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ako Rusija napadne Ukrajinu, SAD i njeni saveznici će joj nametnuti značajne ekonomske sankcije bez presedana - kazala je Heris u govoru drugog dana 58. izdanja Minhenske sigurnosne konferencije koja se održava u Njemačkoj.



Neće stati na ekonomskim mjerama

Poručila je da bi implementacija ovih sveobuhvatnih i koordinisanih mjera uveliko naštetila onima koji bi bili odgovorni za invaziju na Ukrajinu.

- Nećemo stati na ekonomskim mjerama. Dodatno ćemo ojačati naše NATO saveznike na istočnom krilu - rekla je Heris.

Istakla je da je Evropa uživala neviđeni mir i prosperitet u sistemu izgrađenom nakon Drugog svjetskog rata, posebno zbog "nenasilnog mijenjanja nacionalnih granica". Dodala je da je ipak sada budućnost evropske sigurnosti pod direktnom prijetnjom

Nacije imaju pravo birati svoje saveze

- Temelj evropske sigurnosti u Ukrajini je pod direktnom prijetnjom - upozorila je američka potpredsjednica. Heris je također poručila da nacije imaju pravo da biraju svoje saveze i da granice ne treba mijenjati silom.

Opisujući NATO kao najveći svjetski vojni savez, Heris je istakla da je posvećenost SAD-a članu 5 saveza NATO-a i dalje čvrsta i sveta. Napomenula je da se američke snage neće boriti u Ukrajini, ali je dodala da će njena zemlja "braniti svaki pedalj teritorije NATO-a".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.