PRODUBLJENJE KRIZE

Putin: Razmatram zahtjev za priznavanje Donjecka i Luganska

Svrha današnjeg sastanka je da saslušamo kolege i da odredimo naše dalje korake u tom pravcu, istakao je ruski lider

Vladimir Putin. Agencije

H. J. I.

21.2.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da razmatra zahtjev proruskih separatističkih lidera u otcijepljenim regijama istočne Ukrajine da ih priznaju kao nezavisne.

- Svrha današnjeg sastanka je da saslušamo kolege i da odredimo naše dalje korake u tom pravcu, uključujući apel lidera Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk Rusiji u potrazi za priznanjem njihovog suvereniteta i rezolucijom Države Dume o istoj temi - rekao je Putin svom Vijeću sigurnosti.

Ukrajinci kažu da je granatiranje od strane separatista koje podržava Rusija najveće u skoro tri godine, a sa svoje strane separatisti navode da ukrajinske oružane snage koriste teško oružje protiv civilnih područja. Ukrajina je saopćila da je zabilježila više od 100 kršenja primirja na istoku, nakon jednodnevne vatre iz teškog naoružanja koja je izazvala strah od ruske invazije.



Lideri dvije otcijepljene proruske teritorije - koje sebe nazivaju Luganskom i Donjeckom Narodnom Republikom - tvrdile su da Ukrajinci planiraju veliku vojnu ofanzivu na tom području. U petak su organizovali masovnu evakuaciju civila u Rusiju, uz upućivanje muškaraca da ostanu i uzmu oružje.

Ukrajinski zvaničnici su u više navrata negirali bilo kakve planove tog tipa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.