DONIO KONAČNU ODLUKU

Putin će priznati pokrajine Lugansk i Donjeck, čeka se njegovo televizijsko obraćanje

Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad

Vladimir Putin. Arhiva

H. J. I.

21.2.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku, priznat će proruske pobunjeničke teritorije kao nezavisne republike, potvrdio je Kremlj.

Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad.

Američki mediji objavili su da SAD ima obavještajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim zapovjednicima izdane naredbe za napad na Ukrajinu. Izvori CNN-a su upozorili da se zapovijedi uvijek mogu povući te da bi to mogle biti dezinformacije koje su proširene kako bi zbunile i dovele u zabludu SAD i saveznike.


Ruska novinska agencija TASS izvijestila je, pozivajući se na Kremlj, da je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom rekao da namjerava priznati dvije samozvane republike Luganjsk i Donjeck na ukrajinskom istoku.

Neki analitičari smatraju da, ukoliko dođe do ove odluke, to znači rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.