PROVODE ISTRAŽIVANJA

Kazahstan poduzima korake na razvoju nuklearne energije

Kasenov je da se ispitivanja vrše u skladu sa kriterijima sigurnosti

Pokrenuta istraživanja. ILUSTRACIJA

A. O.

23.2.2022

U Kazahstanu su pokrenuta istraživanja za razvoj nuklearne energije u zemlji, koja je na prvom mjestu u svijetu po proizvodnji sirovog uranijuma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jaslan Kasenov, šef Odjela za nuklearnu energiju i industriju prvi Ministarstvu energetike Kazahstana, naveo je u saopćenju da su poduzeti potrebni koraci za razvoj nuklearne energije u toj zemlji.

- Kazahstan provodi istraživanja o razvoju nuklearne energije, uzimajući u obzir prirodne i klimatske uslove i njihov uticaj na životnu sredinu - rekao je Kasenov.


Globalne kompanije

Istakao je da šest globalnih kompanija, dobavljača reaktora, nastavlja da aktivno radi na testiranju svojih tehnologija u ovoj oblasti.

Dodao je da se ispitivanja vrše u skladu sa kriterijima sigurnosti, referencama reaktora, kapacitetom i troškovima nuklearnih elektrana.

Podsjetio je također da je Kazahstan na prvom mjestu u svijetu po proizvodnji sirovog uranijuma.


Razvijanje nuklearne energije

- Imamo sve mogućnosti da razvijamo nuklearnu energiju u zemlji. Pored sopstvene proizvodnje nuklearnog goriva, imamo pristup uslugama obogaćivanja izotopa uranijuma - naveo je Kasenov.

Ističući da u svijetu i regionu postoji energetska kriza, Kasenov je kazao da trenutno nuklearne elektrane rade u 31 državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.