ČELNIK DONJECKA

Pušilin: Ne isključujem "vojno rješenje" za proširenje granica svoje regije

Nalazimo se na mjestu gdje se neprijateljske snage nalaze na prvoj crti borbe u svakom trenutku mogu krenuti u ofanzivu, istakao je

Denis Pušilin. Agencije

H. J. I.

23.2.2022

Denis Pušilin, čelnik teritorija pod kontrolom Rusije u Donjecku, rekao je da neće odmah narediti napad na ukrajinske položaje na prvoj vojnoj liniji, ali neće isključiti ni "vojno rješenje" za proširenje granica svoje regije.

Pojavljujući se uz čelnika ruske vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, Pušilin je rekao da separatisti koje podržava Rusija još nisu u fazi vojnog rješenja za širenje granica regije.

- Nismo još u toj tački. Nalazimo se na mjestu gdje se neprijateljske snage nalaze na prvoj crti borbe u svakom trenutku mogu krenuti u ofanzivu - rekao je.

Podsjetimo da proruske vojske u Donbasu kontroliraju samo jednu trećinu teritorije tog regiona.

BBC podsjeća da nema naznaka da je Ukrajina pripremala bilo kakvu ofanzivu. No to bi vjerovatno mogao biti izgovor za Rusiju da službeno napadne ukrajinske položaje, prenosi Guardian.


- Nismo još ništa poduzeli po tom pitanju - rekao je Pušilin, misleći na pitanje granice.

Rusija je negirala da planira poslati veliki broj vojnika i opreme u to područje, iako fotografije iz ruske regije Rostov upućuju na znatno povećanje na granicama s teritorijama.

Izjave su uslijedile tokom posjete izaslanstva ruskih zastupnika regiji. Andrej Turčak, čelnik stranke Jedinstvena Rusija, rekao je da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uskoro održati službene sastanke s diplomatama iz dviju regija, koje je priznala samo šačica država na čelu s Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.