OSUĐUJU RUSKU INVAZIJU

Vijeće Evrope: Pokolj u Ukrajini se odmah mora prekinuti

Posljednje bombardovanje grada Harkova pokazalo je flagrantan prijezir ruskih snaga prema životu civila, s desecima ubijenih i povrijeđenih i mnogobrojnim civilima koji su postali mete, rekla je Dunja Mijatović

Dunja Mijatović: U Ukrajini stradaju i djeca. AGENCIJE

S. S. / Index

1.3.2022

Vijeće Evrope pozvalo je Moskvu da odmah prekine pokolj u Ukrajini, šestog dana ruske invazije na tu zemlju. 

- U ratu su za nekoliko dana ubijene ili povrijeđene stotine ljudi, među kojima mnoga djeca - istakla je u saopćenju povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Prijezir prema životu civila

Dodala je da je ruski vojni napad na Ukrajinu već šest dana sije smrt i uništavanje u samom srcu Evrope pozivajući da se taj "pokolj odmah prekine, prije nego što se izgube drugi nedužni životi".

- Posljednje bombardovanje grada Harkova pokazalo je flagrantan prijezir ruskih snaga prema životu civila, s desecima ubijenih i povrijeđenih i mnogobrojnim civilima koji su postali mete, uključujući stambene zgrade i dječje vrtiće koji su mete nenavođenih projektila i kasetnog streljiva - kritizirala je.

Vijeće je sankcionisalo Rusiju i 2014.

- Ruske vlasti to mogu učiniti. One moraju odmah okončati ovaj košmar - naglasila je. 

Vijeće Evrope ima 47 država članica, među kojima su Rusija i Ukrajina. Vijeće Evrope je u petak, dan nakon početka ruske ofenzive na Ukrajinu, suspendiralo sudjelovanje ruskih predstavnika u svojim glavnim tijelima.

Vijeće je sankcioniralo Rusiju i 2014. godine, nakon aneksije Krima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.