ZBOG SUKOBA U UKRAJINI

Cijene prirodnog gasa u Evropi dostigle su rekordno visok nivo i od utorka su porasle za 60 posto

Froli je napomenuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo ukrcavanje brodova u vlasništvu i pod kontrolom Rusije u svojim lukama, što bi moglo poremetiti isporuke tečnog prirodnog plina iz Rusije koje čine između 3% i 4% opskrbe plinom u zemlji

Cijene prirodnog gasa na rekordnom nivou. AFP

S. S.

2.3.2022

Cijena prirodnog gasa u Evropi danas je dosegla rekordno visok nivo zbog zabrinutosti trgovaca da bi njihovo opskrbljivanje moglo biti poremećeno zbog ruske invazije na Ukrajinu, piše CNN.

Referentne vrijednosti su skočile za čak 194 eura (215 dolara) po megavat satu. To je skok od 60 posto u odnosu na utorak i više nego duplo u odnosu na cijene u petak.


Nema problema sa isporukom plina

Ruski gasni tokovi nastavljaju svoju distribuciju prema Evropi bez poteškoća, kaže Aleks Froli (Alex Froley), tržišni analitičar u Independent Commodity Intelligence Services. Ali postoji "puno neizvjesnosti i zabrinutosti oko toga da bi se stvari mogle promijeniti", rekao je.

Froli je napomenuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo ukrcavanje brodova u vlasništvu i pod kontrolom Rusije u svojim lukama, što bi moglo poremetiti isporuke tečnog prirodnog plina iz Rusije koje čine između 3% i 4% opskrbe plinom u zemlji.


EU najviše gasa uvozi iz Rusije

- Trgovci bi mogli biti zabrinuti da li će i kontinentalna Evropa uvoditi sličnu zabranu za ruske brodove - rekao je on.

Od 2019. godine, Evropska unija je uvozila više od 40% svog prirodnog gasa iz Rusije, što je više nego bilo koja druga zemlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.