DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Imperativ za evropske zemlje je da se prestanu oslanjati na rusku energiju

On je pozvao evropske zemlje da osiguraju druge načine kako bi snabdijevanje energijom bilo široko dostupno, naročito zbog rata u Ukrajini

Blinken i Kalas. Twitter

E. Ć.

8.3.2022

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) tokom posjete Estoniji rekao je da bi imperativ za evropske zemlje bilo da prestanu da se oslanjaju na rusku energiju i pozvao ih da osiguraju druge načine kako bi snabdijevanje energijom bilo široko dostupno, naročito zbog rata u Ukrajini, prenosi CNN.

- Zato što Rusija to koristi kao svoje oružje - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare na kojoj je prisustvovao zajedno sa estonskom premijerkom Kajom Kalas (Kallas). 

Kalas je pozvala na potpuno isključenje Rusije i Bjelorusije iz visokosigurne mreže plaćanja SWIFT i ograničavanje njenog pristupa kriptovalutama. 

Ona je istakla da se zemlje moraju fokusirati na "potpunu izolaciju" Rusije od slobodnog svijeta, te da pogoršana bezbednosna situacija "zahtjeva brze promjene evropske sigurnosti".

- Svijet mora biti spreman na najgore, što tek dolazi - podcrtala je ona.

- Sastao sam se sa estonskom premijerkom Kajom Kalas da bi razgovarali o nastavku saradnje kako bi se pomoglo narodu Ukrajine dok se brani od Putinove neopravdane i ničim izazvane agresije. SAD duboko cijene partnerstvo Estonije u odlučnoj odbrani naših zajedničkih vrijednosti - poručio je Blinken na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.