NEMAJU DOKAZA

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se na zahtjev Rusije

Razgovarat će o tvrdnjama Moskve, o američkim "biološkim aktivnostima" u Ukrajini

Vijeće sigurnosti UN-a. Arhiva

H. J. I.

11.3.2022

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sastat će se u petak na zahtjev Rusije, rekle su diplomate, kako bi razgovarali o tvrdnjama Moskve, iznesenim bez dokaza, o američkim "biološkim aktivnostima" u Ukrajini.

- Ruska misija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti za 11. mart kako bi se razgovaralo o vojno-biološkim aktivnostima SAD-a na teritoriji Ukrajine - rekao je Dmitrij Poljanski, prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama na svom Twitter nalogu.


SAD odbacile optužbe

Sjedinjene Države su u srijedu odbacile ponovljene ruske optužbe da Vašington upravlja laboratorijima za biološko ratovanje u Ukrajini, nazvavši te tvrdnje "smiješnim" i sugerišući da Moskva možda postavlja osnove za korištenje hemijskog ili biološkog oružja.

- To je upravo ona vrsta pokušaja operacije pod lažnom zastavom na koje smo upozorili da bi Rusija mogla pokrenuti kako bi opravdala napad biološkim ili hemijskim oružjem - rekla je u četvrtak Olivia Dalton, glasnogovornica Misije SAD-a pri Ujedinjenim nacijama.

- Rusija ima dobro dokumentovanu historiju upotrebe hemijskog oružja i dugo je održavala program biološkog oružja, kršeći međunarodno pravo. Nećemo dozvoliti Rusiji da se izvuče na ovaj način - dodala je ona.


Rusija izmišlja lažne izgovore

Kasno u utorak, Rusija je ponovila svoju višegodišnju optužbu da Sjedinjene Države sarađuju s ukrajinskim laboratorijama na razvoju biološkog oružja. 

Takve tvrdnje u ruskim medijima povećale su se u obimu uoči ruske vojne invazije na Ukrajinu, a nedavno ih je u srijedu iznijela glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

U saopćenju, također objavljenom u srijedu, glasnogovornik State Departmenta Ned Prajs (Price) rekao je da Rusija "izmišlja lažne izgovore u pokušaju da opravda svoje užasavajuće operacije u Ukrajini".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.