IZVRŠENA INAUGURACIJA

Novi predsjednik Čilea Borić obećao preraspodjelu bogatstva

Trebamo Ustav koji nas ujedinjuje, rekao je Gabriel Borić, novi predsjednik Čilea

Izvršena inauguracija Borić. AFP

S. S. / AA

13.3.2022

Novi predsjednik Čilea Gabriel Borić obećao je u petak da će preraspodijeliti bogatstvo uz istovremeno podsticanje privrednog rasta nakon niza godina društvenih nemira, javlja Anadolu Agency (AA).

- Zemlja mora stati na noge, rasti i distribuisati plodove svog rasta na pravedan način - rekao je Borić u prvom govoru kao predsjednik s balkona predsjedničke palate La Moneda u glavnom gradu Santiagu.

Dodao je da je vrlo teško imati mir kada nema raspodjele bogatstva, odnosno kada je bogatstvo koncentrisano u rukama nekolicine.


Ustav koji ujedinjuje

- Moramo preraspodijeliti bogatstvo koje proizvode Čileanci - rekao je Borić.

Rekao je da novi Ustav Čilea mora predstavljati cijelu zemlju, uključujući žene i autohtone zajednice.

- Potreban nam je Ustav koji nas ujedinjuje i koji možemo nazvati svojim. Ustav koji se rađa u demokraciji za razliku od onog koji nam je nametnut vatrom, krvlju i prevarom tokom diktature - poručio je.


Položio zakletvu

Borić je u petak položio zakletvu u gradu Valparaisu, te sa 36 godina postao najmlađi predsjednik ove južnoameričke zemlje.

U decembru je pobijedio kandidata desnice Josea Antonia Kasta, sa 55,8 posto glasova na osnovu platforme veće socijalne zaštite za siromašne i povećanja poreza za socijalne reforme. Najavio je odluke bez presedana, među kojima i imenovanje većinskog ženskog kabineta, sa 14 žena i 10 muškaraca.

Društveni nemiri u Čileu počeli su 19. oktobra 2019. godine zbog sada ukinutog povećanja cijene prijevoza od 4 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.