PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski oštro prozvao evropske lidere: Prekasno je, postojala je šansa

Cijeli gradovi, sela su uništeni do pepela, poručio je on

Volodimir Zelenski. AP

A. O.

25.3.2022

Ukrajinski presjednik Volodimir Zelenski kasno u četvrtak navečer obratio se šefovima država na samitu Evropskog vijeća u Briselu.

Rekao je da je Rusija već uništila 230 škola, 155 dječjih vrtića i ubila 128 djece u Ukrajini.

- Cijeli gradovi, sela su uništeni do pepela. Ništa nije ostalo. Ruska vojska je ubila novinare. Iako su na njima vidjeli natpis "press". Možda ih nisu naučili čitati. Samo ubijati - rekao je.

Podrška Ukrajini

Zahvalio je Evropi što se ujedinila u podršci Ukrajini, međutim, onda je u svom karakterističnom iskrenom stilu, evropskim liderima rekao da su reagirali prekasno u zaustavljanju Rusije.

- Primijenili ste sankcije. Zahvalni smo. To su snažni koraci. Ali bilo je malo kasno... postojala je šansa - rekao je, dodajući da su postojale preventivne sankcije, Rusija možda ne bi ušla u rat.

Također je ukazao na plinovod Sjeverni tok 2, gdje je sugerirao da je ranije blokiran Rusija ne bi stvorila plinsku krizu.

Zelenski je potom molio susjedne nacije da odobre zahtjev Ukrajine za pridruživanje EU.

- Evo molim vas, nemojte kasniti - poručio im je.

Posljednjih tjedana Zelenski je održao mnogo govora u parlamentima diljem svijeta – i nije se bojao kritizirari Zapad zbog, kako on vidi, neuspjeha da pruži dovoljnu podršku Ukrajini.

Prozvao posebno Mađarsku i Orbana

Ukrajinski predsjednik je osudio Mađarsku zbog njezina neutralnog stava.

- Želim ovdje stati i biti iskren. Jednom zauvijek. Morate sami odlučiti uz koga ste - rekao je.

Zelenski je pozvao Mađarsku da prestane oklijevati oko sankcija.

- Dvoumite se hoćete li uvesti sankcije ili ne? Dvoumite se hoćete li pustiti oružje kroz vašu zemlju ili ne? I dvoumite se hoćete li trgovati s Rusijom ili ne? Nema vremena za oklijevanje. Već je vrijeme da odlučite - rekao je Zelenski.

Kazao je da pogledaju te cipele i da će vidjeti kako se masovna ubistva mogu ponoviti u današnjem svijetu. 

- I to je ono što Rusija danas radi - rekao je ukrajinski predsjednik aludirajući na spomenik na obali Dunava u Budimpešti, a radi se o 60 pari cipela, ženskih, muških i dječjih, koji je posvećen žrtvama masakra koji su izvršile fašističke, pronacističke snage u Drugom svjetskom ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.