NISU OPTIMISTIČNI

Zvaničnik State Departmenta: Putin nije spreman na kompromis u ovim pregovorima

Zvaničnici Rusije i Ukrajine sastat će se u Istanbulu u okviru dvodnevnih mirovnih pregovora koji bi zvanično trebali početi sutra u 8:30 po centralnoevropskom vremenu

Vladimir Putin. Agencije

H. J. I.

28.3.2022

Iako su pregovori između Rusije i Ukrajine u toku, a nova runda će se održati u Istanbulu, visoki zvaničnik State Departmenta je izjavio kako nije optimističan povodom nastavka pregovora između dvije države.

Naime, u izjavi za Reuters, zvaničnik State Departmenta je naglasio kako bi najveća prepreka između dogovora država mogao biti ruski lider Vladimir Putin.

- Što sam vidio do sada ukazuje na to da Putin nije spreman na kompromis u ovim pregovorima - rekao je zvaničnik, prenosi Reuters.

Zvaničnici Rusije i Ukrajine sastat će se u Istanbulu u okviru dvodnevnih mirovnih pregovora koji bi zvanično trebali početi sutra u 8:30 po centralnoevropskom vremenu.


- Pregovori delegacija održat će se sutra ujutro u predsjedničkoj palati Dolmabahče. Sastanak će biti zatvoren za novinare - saopćeno je iz kancelarije turskog lidera.

Uoči nove runde pregovora predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za ruske medije izjavio je kako je prva tačka pregovora između Ukrajine i Rusije vanblokovski status i nenuklearni status Ukrajine u zamjenu za adekvatne sigurnosne garancije.

- Zanima me da to nije samo još jedan papir kao što je bio Budimpeštanski sporazum - rekao je Zelenski.

Također, naglasio je kako eventualni mirovni sporazum između Ukrajine i Ruske Federacije mora biti ozbiljan dokument. Nakon što delegacije dogovore određeni sporazum, on mora biti ratifikovan u parlamentima dvije države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.