NOVI POČETAK

Više od 130.000 ukrajinske djece kreće u školu u Poljskoj

Poljska ministrica za porodice i socijalne politike Marlena Malag rekla je da poljske firme zapošljavaju 17.000 ukrajinskih žena

Djeca u školama. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

29.3.2022

Više od 130.000 ukrajinske djece krenulo je u školu u Poljskoj gdje su pronašli utočište od ruskih napada, javlja Anadolija. 

Poljski ministar obrazovanja Przemislav Carnek (Przemyslaw Czarnek) objavio je prilikom posjete Ljublinu da je 130.000 ukrajinske djece krenulo u školu u Poljskoj.


Nude zaposlenje

Naime, on je istakao da pripremni odjeli u Poljskoj nude fleksibilan početak za djecu ukrajinskih izbjeglica.

Također je najavio da je u samo nekoliko dana na osnovne kurseve poljskog jezika u organizaciji Centra za razvoj obrazovanja upisano 900 osoba.

Poljska ministrica za porodice i socijalne politike Marlena Malag rekla je da poljske firme zapošljavaju 17.000 ukrajinskih žena.


Prednosti učenja

- Podaci pokazuju da su ukrajinski građani pronašli posao - rekla je Malag u centru za izbjeglice u Nadarzinu (Nadarzynu), u blizini Varšave.

Pozivajući se na zakon koji ukrajinskim izbjeglicama dopušta da borave u Poljskoj 18 mjeseci, Malag je dodala da oni uživaju u prednostima učenja poljskog kako bi se osjećali ugodno na tržištu rada i pronašli posao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.