MASOVNA UBIJANJA

Ispovijest svjedokinje stravičnih zločina u Buči: Rusi su spalili tijelo muškarca da bi poslali poruku

Nestalo je jako puno ljudi, ne znamo što im se dogodilo, rekla je Ukraintseva

"Groblje tenkova" u Buči. Telegraph

E. Ć. / Telegraph

5.4.2022

Katerina Ukraintseva je gradska vijećnica i volonterka ukrajinskih odbrambenih snaga, te jedna od onih koji su preživjeli stradanja u Buči, ukrajinskom gradu iz kojeg su objavljeni stravični snimci kao posljedica ruskog napada.

Ukraintseva je za britanski "The Telegraph" rekla kako su se mještani već prvog dana preselili u podrume i da niko nije smio izaći do 8. ili 9. marta. Kaže da su mogli zagrijavati vatru na ulicama, jer više nije bilo struje ni vode. Ističe da su od tada počele pristizati vijesti o tijelima civila na ulicama grada.

Govori i kako nikada nije vidjela da je neko upucan, ali su ljudi ubijani tokom nasumične pucnjave. Navodi dalje i kako su jednom, također ruski vojnici, iz straha od ulaska u jedan tamni podrum zgrade u Buči, u isti prvo bacili granatu, za svaki slučaj.

Ukraintseva je rekla kako je u Buči djelovala takozvana medicinska jedinica, koja je dijelila gorivo bolnicama, međutim oni prvi koji su došli u grad su bili "životinje".

- Nestalo je jako puno ljudi, ne znamo što im se dogodilo - rekla je Ukraintseva, te se prisjetila jednog slučaja kada su muškarca spalili i uz njegovo tijelo ostavili lične dokumente.

Na dokumentu iz 2005. godine naime stajalo je da je savjetnik predsjednika Zelenskog, a Rusi su to shvatili, kaže, odličnom prilikom za poslati poruku, prenosi "The Telegraph".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.