PETI PAKET

EU uvela nove sankcije Rusiji, zabranjen uvoz uglja

Čak 217 pojedinaca i 18 subjekata dodano je i na listu sankcija EU, među kojima su prema izvještajima, dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina, Marija Voroncova i Katerina Tikhonova

EU uvela peti paket sankcija Rusiji. Agencije

H. J. I.

8.4.2022

Evropska unija (EU) usvojila je peti paket sankcija Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, uključujući mjere zabrane uvoza uglja i zatvaranje luka EU za ruske brodove, prenosi Anadolija.

- U svjetlu kontinuiranog agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine i zločina koje su počinile ruske oružane snage u Ukrajini, Evropsko vijeće je danas odlučilo da uvede peti paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji -  navodi se u saopštenju Vijeća EU, glavnih donosioca odluka u bloku.


Odluka stupa na snagu u avgustu

Prema novoj odluci, od augusta će biti zabranjeno kupovati, uvoziti ili prenositi ugalj i druga čvrsta fosilna goriva iz Rusije.

Ruskim brodovima neće biti dozvoljen ulazak u luke zemalja članica EU, osim brodova koji prevoze poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energente.

EU će također zabraniti ulazak ruskih i bjeloruskih kamiona, uz izuzetak za vozila koja prevoze medicinske i prehrambene proizvode, te humanitarnu pomoć.

Blok je također proširio mjere zabrane izvoza napredne tehnologije kao što su softveri i osjetljive mašinerije i uveo zabranu transakcija za još četiri ruske banke.

Čak 217 pojedinaca i 18 subjekata dodano je i na listu sankcija EU, među kojima su prema izvještajima, dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina, Marija Voroncova i Katerina Tikhonova. Imena će biti otkrivena tek kada odluka bude objavljena u Službenom listu EU.


Zabranjen izvoz luksuzne robe u Rusiju

- Najnovije sankcije usvojene su nakon zločina koje su počinile ruske oružane snage u Buči i drugim mjestima pod ruskom okupacijom - komentirao je odluku visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell).

Dodao je da sankcije imaju za cilj da zaustave "nepromišljeno, neljudsko i agresivno ponašanje ruskih trupa i da jasno stave do znanja donosiocima odluka u Kremlju da njihova nezakonita agresija ima visoku cijenu".

EU je izdvojio milijardu eura za vojnu podršku i 500 miliona eura za humanitarnu pomoć Ukrajincima, a ranije je usvojila četiri paketa sankcija protiv Rusije zbog njene vojne kampanje koja je počela 24. februara.

Prethodne mjere bile su usmjerene na ukupno 785 pojedinaca i 14 subjekata, uključujući Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, oligarhe i vojne oficire.

Sankcijama je također zabranjen izvoz luksuzne robe u Rusiju, isključene su ruske i bjeloruske banke iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT te je ukinuto emitovanje državnih medija Sputnjik i RT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.