ENGLESKI MEDIJI

Abramovič sve znao: Na dan početka ruske invazije Rus napravio zanimljiv potez s jahtom "Aquamarine"

Mogu potvrditi da sam vlasnik MHC Jersey Ltd i jahte Aquamarine, rekao je Davidovič u pisanoj izjavi

Davidovič i Abramovič su višegodišnji prijatelji. independent.co.uk

M. K.

9.4.2022

Ono što izdvaja jahtu  "Aquamarine" od drugih je činjenica da je do dana invazije na Ukrajinu pripadala najpoznatijem ruskom biznismenu Romanu Abramoviču.

Ugledni "Guardian" piše da je 24. februara, kada je počeo napad Rusije na Ukrajinu, vlasništvo nad jahtom prešlo je s komapanije koju je prethodno kontrolisao Abramovič na njegovog bliskog saradnika, ruskog poduzetnika Davida Davidoviča.

"Aquamarine" je peta jahta koja je nedavno povezana s Abramovičem, kojeg su Velika Britanija i EU stavile pod sankcije zbog njegovih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Njegova flota uključuje dvije megajahte vrijedne više od milijardu dolara, koje su prebačene u Tursku nakon što je Abramovič završio na "crnoj listi" te dva manja broda koja su trenutno usidrena na Karibima.

Davidovič je za "Guardian" rekao da je vlasnik "Aquamarinea", kao i tvrtke MHC Jersey Ltd sa sjedištem u Džersija, koja je upisana kao vlasnik jahte u pomorskoj bazi podataka MarineTraffic.

- Mogu potvrditi da sam vlasnik MHC Jersey Ltd i jahte "Aquamarine", rekao je Davidovič u pisanoj izjavi.

Davidovič je također rekao da je većinski vlasnik tvrtke Norma Investments na Britanskim Djevičanskim otocima, koja je navedena kao jedini dioničar vlasnika "Aquamarinea" MHC Jersey Ltd.

"Wall Street Journal" je ranije izvijestio, na temelju prijava vrijednosnih papira, da je vlasništvo nad Norma Investments, za koje se vjerovalo da ih kontrolira Abramovič, prešlo na Davidoviča onog dana kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Stručnjaci su taj manevar protumačili kao izbjegavanje zamrzavanja neke Abramovičeve imovine.

I dok su brojni ruski milijarderi koji su sankcionisani ostali bez jahti koje stoje zaplijenjene u europskim lukama, bivši vlasnik Čelzija poduzeo je korake da to izbjegne: 140-metarski "Solaris" i 163-metarski "Ecliples" prebacio je u turske luke prošlog mjeseca izvan dosega zapadnih sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.