PRVA DAMA UKRAJINE

Olena Zelenska: Svaki Ukrajinac je meta Rusa

Na pitanje da li je vidjela svog muža od početka sukoba, Zelenska je rekla da Volodimir i njegov tim žive u uredu, te da je njoj i djeci zbog opasnosti zabranjen boravak tamo

Olena Zelenska. Agencije

E. Ć.

13.4.2022

Kada je započela ruska invazija ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) i njegova supruga Olena Zelenska odbili su napustiti domovinu i otići na sigurno.

I sad, dok se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski brine o borbi protiv ruskih snaga, njegova supruga i prva dama Ukrajine Olena Zelenska usredotočena je na humanitarni rad.

Zelenska se angažirala na podizanje globalne svijesti o patnjama Ukrajinaca. Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour) je intervjuisala Zelensku, a on je zbog jasnoće i dužine teksta skraćen, navode sa CNN-a.





Hodanje kao po užetu

Prva dama Ukrajine je rekla "kao da hodaju po užetu" i ako počnu razmišljati kako se drže u svemu ovome, da će izgubiti vrijeme i ravnotežu.

- Da biste izdržali samo morate ići naprijed i raditi ono što radite. Tako se, koliko ja znam, drže i svi Ukrajinci - rekla je Zelenska.

Kada je postala prva dama, obećala je da će djeca biti u centru njenog rada.

- Djeca i njihove potrebe bile su jedno od glavnih područja moga rada, zajedno s uvođenjem jednakih prava za sve Ukrajince. Prije rata pokrenuli smo reformu školske prehrane, pripremajući se za nju nekoliko godina, da bude ukusna i zdrava u isto vrijeme kako bi djeca bila što zdravija. Kako se sada osjećam, pitate se? Osjećam da smo bačeni godinama i desetljećima unazad.

Sada ne govorimo o zdravoj hrani, već o hrani općenito. Riječ je o preživljavanju naše djece! Više ne raspravljamo, kao prije, koja je najbolja oprema za škole, u pitanju je obrazovanje milijuna djece. Ne možemo govoriti o zdravom načinu života za djecu, cilj broj jedan ih je spasiti.

Polovina naše djece bila je prisiljena otići u inozemstvo; hiljade je fizički i psihički povrijeđeno. Dana 23. februara (dan prije nego što je Rusija napala Ukrajinu), bili su obični evropski studenti s rasporedom i planovima za praznike - kazala je Zelenska i dodala:

- Zamislite da ste izgradili i obnovili kuću i stavili cvijeće na prozor, pa je onda neko uništi, a na ruševinama morate zapaliti vatru da biste se ugrijali. To je ono što se dogodilo politici naše djece i svakoj porodici općenito.

Navodno druga najveća meta

Na pitanje da li je vidjela svog muža od početka sukoba, Zelenska je rekla da Volodimir i njegov tim žive u uredu, te da je njoj i djeci zbog opasnosti zabranjen boravak tamo.

- Dakle, više od mjesec dana komuniciramo samo telefonom. Uvijek sam znala da mi je on bio i da će mi biti pouzdan oslonac. Tada je postao divan otac i podrška našoj porodici. I sada je pokazao iste osobine. Nije se promijenio. Samo sad to vidi više ljudi - naglasila je Zelenska.

Amanpur je pitala Zelensku kako svoju odlučnost pred takvom opasnošću, jer je navodno druga najveća meta ruskih snaga.

- Iz nekog razloga stalno mi se postavlja ovo pitanje. Ali ako bolje pogledate, postaje jasno da je svaki Ukrajinac meta Rusa - svaka žena, svako dijete.

Oni koji su neki dan poginuli od ruskog projektila dok su pokušavali evakuirati iz Kramatorska nisu bili članovi predsjedničke obitelji, bili su samo Ukrajinci. Dakle, cilj broj jedan za neprijatelja smo svi mi - poručila je Zelenska u intervjuu za CNN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.