PRVE REAKCIJE

Adi Ćerimagić za "Avaz": Većina u Berlinu i Evropi je odahnula

Nakon parlamentarnih izbora u Francuskoj u junu, on očekuje "konačno pokretanje zahrđalog francusko-njemačkog motora"

Adi Ćerimagić. AGENCIJE

Piše: A. Bajramović

24.4.2022

Nakon prvih rezultata izbora u Francuskoj većina u Berlinu i Evropi je odahnula, kaže za "Avaz" analitičar Evropske inicijative za stabilnost i ekspert za EU Adi Ćerimagić. On dodaje da bi pobjeda Marin Le Pen (Marine) izazvala politički zemljotres u Evropi, onakav kakav je u SAD svojevremeno izazvao izbor Donalda Trampa (Trump) za predsjednika.

- To bi imali dalekosežne posljedice na čitavu Evropu i svijet. Predsjednik Makron svoju kampanju bazirao je na proevropskim porukama, a glasačima je u odnosu na 2017. ponudio nešto realniji program. To je bilo dovoljno da postane prvi predsjednik Francuske u zadnjih 20 godina koji je izabran na drugi mandat. Zadnjih dana Makron je pokušao da motivira i manjinske zajednice da stanu iza njega, uključujući i muslimane. I čini se da je u tome uspio, iako je prema prvim rezultatima dobio manje glasova nego prije pet godina - kaže Ćerimagić.

Nakon parlamentarnih izbora u Francuskoj u junu, on očekuje "konačno pokretanje zahrđalog francusko-njemačkog motora".

- Koliko snažan će taj motor biti, ostaje da se vidi, ali čini se da će voziti naprijed. U tom smislu rezultati izbora u Sloveniji su također dobar znak. Moguća promjena vlasti tamo, dobar je znak i za BiH i region. Odnos Slovenije prema regionu u zadnjih nekoliko godina bio je opterećen ekstremno desnim pozicijama Janeza Janše i bliskim vezama sa problematičnim političarima u regionu, EU i svijetu. Naravno, ne treba očekivati čuda, ali Francuska, Slovenija i Evropa su dobile šansu da se stvari pomjere naprijed. I izbjegli su veliku krizu - ističe Adi Ćerimagić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.