TRENUCI STRAHA

Brodovi duhova na pučini izazvali paniku u Odesi

Vojska je naglasila da se ruski brodovi nisu proteklih dana približavali Odesi

Zavladala panika među stanovncima. Twitter

A. K.

28.4.2022

Stanovnici ukrajinske Odese uspaničili su se 27. aprila vidjevši nekoliko brodova pred svojim gradom. Logično, jer taj je lučki grad jedan od onih na listi želja ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako bi zadobio potpunu kontrolu na Crnom moru.

Ispostavilo se da ipak nije riječ o ruskom napadu već o "brodovima duhova", napuštenim plovilima koje niko ne može otegliti u luku. Jedan od tih brodova je tanker "Millennium Spirit", napušteni i oštećeni teretni brod koji već danima nekontrolisano pluta morem te nema posade.


- Brod se i ranije znao pojavljivati na horizontu. Oštetili u ga rašisti (izraz koji u Ukrajini znači ruski fašisti), a mornari su morali pobjeći i nema načina da se brod vrati zbog pomorskih blokada - objasnili su iz lokalnoe brodske komande.

Vojska je naglasila da se ruski brodovi nisu proteklih dana približavali Odesi. Situacija na moru je, rekli su, potpuno pod kontrolom ukrajinskih snaga.


Problem je i što su pomorski putevi blokirani za bilo kakav civilni promet na sjeverozapadnom dijelu Crnog mora. Rusi kontroliraju taj dio prijeteći oružanim napadom. Ruski brodovi kruže u okolici zone potonuća krstarice Moskva, a izvode i zračne izviđačke misije na tom području kako bi locirali potencijalne mete za raketne napade.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.