VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Evropa se ne bori protiv Rusije, nego brani Ukrajinu

Moramo shvatiti da će odbrana slobode i borba protiv rata u Ukrajini imati cijenu, kazao je Borelj

Žozep Borelj tokom gostovanja u emisiji. EURONEWS

A. O. / Euronews

10.5.2022

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da se EU ne bori protiv Rusije, nego brani Ukrajinu.

- Uopće mi se ne sviđa priča o Zapadu protiv Rusije ili Zapadu protiv ostalih. Ovo je pitanje Povelje Ujedinjenih naroda. Riječ je o suverenitetu država i poštovanju granica te nekorištenju sile prema svojim susjedima - rekao je Borelj. 


Brane Ukrajinu

- Mi se ne borimo protiv Rusije, mi branimo Ukrajinu. A braniti Ukrajinu znači braniti međunarodni poredak temeljen na pravilima. Inače će nastupiti zakon džungle - rekao je Borelj za Euronews.

Borelj smatra da je ovo trenutak u kojem je EU važan geopolitički akter te da donosi bitne vojne i energetske odluke. Rat u Ukrajini pokazao je ovisnost Evrope o ruskoj energiji, a Borelj misli da će Evropa morati platiti cijenu ako želi uspješno odbraniti svoje vrijednosti i slobode.

- Moramo shvatiti da će odbrana slobode i borba protiv rata u Ukrajini imati cijenu. Političari bi trebali imati više hrabrosti da objasne ljudima da se taj trošak mora prihvatiti jer će u suprotnom cijena biti puno veća - dodao je.


Nisu bili svjesni

Naglasio je da se EU kreće prema okončanju svoje ovisnosti o ruskim energentima. Borelj kaže da bez ovog rata EU ne bi poduzela mjere da se riješi energetske ovisnosti o Rusiji.

- Poslovali bismo kao i inače. Bez ovog rata nismo bili svjesni da je Evropa u opasnosti. A ako smo u opasnosti, onda se s njom trebamo suočiti - kazao je te dodao da postoje i drugi načini na koje bi europske zemlje mogle naštetiti ruskoj ekonomiji.

Dodao je da svi pričaju o zabrani uvoza nafte, ali postoje i drugi načini da Putinu zadamo probleme. 

- Oni se odnose na osiguranje. Ako odlučimo da naša osiguravajuća društva neće osiguravati transport ruske nafte, to će biti velika prepreka za Ruse da transportiraju svoju naftu ne samo u Evropu već i u ostatak svijeta - rekao je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.