POTVRDIO DIREKTOR

Siemens se povlači sa ruskog tržišta zbog invazije na Ukrajinu

Kompanija je pokrenula postupak za zatvaranje svojih industrijskih operacija i svih industrijskih aktivnosti, saopćeno je iz Siemensa

Ronald Buš, direktor Siemensa. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

12.5.2022

Rusko tržište napušta njemačka multinacionalna kompanija Siemens, pridružujući se stotinama kompanija koje se povlače iz Rusije zbog rata protiv Ukrajine, javlja Anadolija.

- Kompanija je pokrenula postupak za zatvaranje svojih industrijskih operacija i svih industrijskih aktivnosti - saopćeno je iz Siemensa.


Sveobuhvatne međunarodne sankcije

Korporacija, koja zapošljava oko 3.000 ljudi u Rusiji, nakon početka rata u februaru obustavila sve nove poslove u međunarodnim isporukama u Rusiju i Bjelorusiju.

- Sveobuhvatne međunarodne sankcije, kao i trenutne i potencijalne protivmjere, utiču na poslovne aktivnosti kompanije u Rusiji, posebno na usluge i održavanje željeznice - navodi se u saopenju.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "demilitarizaciju" i "denacifikaciju" Ukrajine. Za zapadne zemlje u pitanju je agresija, na koju je odgovor uvođenje sankcija.


Humanitarna pomoć

- Ovo nije bila laka odluka, imajući u vidu našu dužnost da brinemo o našim zaposlenima i dugotrajne odnose s kupcima, na tržištu na kojem smo aktivni oko 170 godina - rekao je Roland Buš (Busch), izvršni direktor Siemensa.

Dodao je da će procijeniti uticaj ove odluke na zaposlene i nastaviti ih podržavati koliko god je moguće.

- Istovremeno, pružamo humanitarnu pomoć našim kolegama i narodu Ukrajine i stojimo uz međunarodnu zajednicu u pozivu na mir - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.