MOGUĆE PRANJE NOVCA

New York Times: Sumnja se da donacija britanskoj Konzervativnoj stranci potiče iz Rusije

Donacija od 450.000 funti je uplaćena u februaru 2018. na ime Ehuda Šelega, koji je nedavno bio sekretar Konzervativne stranke

Šegelov advokat je rekao da je on primio milione funti od svog svekra. New York Times

H. J. I.

12.5.2022

Postoji sumnja da je jedan od najvećih donatora britanske Konzervativne stranke tajno prebacivao stotine hiljada funti ovoj stranci sa ruskog bankovnog računa, navodi se u izvještaju podnesenom Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije, piše New York Times.

Kako navodi NYT, donacija od 450.000 funti je uplaćena u februaru 2018. na ime Ehuda Šelega (Sheleg), koji je nedavno bio sekretar Konzervativne stranke. Novac je pomogao Borisa Džonsona (Johnson) i njegovu stranku do pobjede na općim izborima 2019. godine.

Od tada je utvrđeno da novac potiče sa ruskog računa Šegelovog punca, Sergeja Kopitova, koji je nekada bio visoki političar u prethodnoj ukrajinskoj proruskoj vladi i koji sada posjeduje nekretnine i kompanije na Krimu i u Rusiji.


Donaciju je Barclays banka označila kao razlog za sumnju na pranje novca i kao potencijalno nezakonitu donaciju u političkoj kampanji. Protuzakonito je da političke stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu prihvataju donacije veće od 500 funti od stranih državljana koji nisu registrovani za glasanje u Britaniji.

Šegelov advokat je rekao da je on primio milione funti od svog svekra i prije ove donacije, ali je rekao da je to "potpuno odvojeno" od doprinosa za kampanju. NYT izvještava da nema naznaka da su Konzervativna stranka ili premijer znali za izvor donacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.