TUGA

Suprug ubijene učiteljice u Teksasu je preminuo od sindroma "slomljenog srca"

Rodica njegove supruge je rekla da vjeruje da je Džo preminuo od slomljenog srca, jer nije mogao podnijeti gubitak supruge s kojom je bio zajedno više od 25 godina

Irma i Džo Garsija. Twitter

E. Ć.

29.5.2022

U stravičnom masakru koji je u jednoj osnovnoj školi u Teksasu počinio Salvadore Ramos ubijena je i učiteljica Irma Garsija (Garcia). Samo dva dana nakon nje, preminuo je njen suprug Džo (Joe).

Srce mu nije izdržalo, od tuge je preminuo, tvrdi njegova porodica navodeći "slomljeno srce" kao uzrok njegove smrti. Doktori su objasnili šta zapravo znači fenomen "slomljenog srca".

Garsija se pripremao za sahranu svoje supruge, a najednom se samo srušio i preminuo. Rodica njegove supruge je rekla da vjeruje da je Džo preminuo od slomljenog srca, jer nije mogao podnijeti gubitak supruge s kojom je bio zajedno više od 25 godina.





Kako je rekla voditeljica istraživanja u dobrotvornoj organizaciji Heart Research UK Helen Vilson (Wilson), sindrom slomljenog srca javlja se kada tijelo pogodi emocionalni šok i kada je preplavljeno hormonima poput adrenalina i noradrenalina. Srčani mišić može oslabiti višak adrenalina i oslabiti njegovu sposbnost da pumpa krv po tijelu, a kada tijelo ima dovoljno krvi, vitalni organi se ne mogu zatvoriti.

Prema podacima svjetskih medija, godišnje sindrom "slomljenog srca" pogodi oko 3.000 Britanaca i 11.000 Amerikanaca svake godine. Kao razlozi se navode tuga, razvod, dok mnogima srce ne može izdržati finansijske probleme i bankrot.

Iza Džoa i Irme ostalo je četvero djece. Najstariji Kristijan (Cristian) ima 23 godine, a najmlađa Alisandrija (Alysandria) 12. GoFoundMe stranica je pokrenula akciju da im pomogne. Akcija je pokrenuta prije tri dana, a već je skupila više od 2.5 miliona dolara.


Objava na stranici Go Found Me. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.