KETRIN KOLONA

Ministrica vanjskih poslova Francuske posjetit će danas Kijev

Putovanje se dešava u jeku kritika diplomata i političkih analitičara koji smatraju da Francuska ne daje dovoljnu podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije

H. J. I.

30.5.2022

Ketrin Kolona. Agencije

Ministrica vanjskih poslova Francuske, Ketrin Kolona (Catherine Colonna) danas će se u Kijevu sastati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kako bi ponudila dodatnu podršku za Ukrajinu, saopćili su francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Putovanje se dešava u jeku kritika diplomata i političkih analitičara koji smatraju da Francuska ne daje dovoljnu podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije. Danas će se održati i sastanak lidera Evropske unije kako bi ponovili podršku za Ukrajinu u trenutku dok Rusija pojačava napade u namjeri da zauzme Sjeverodonjeck, ključni grad u jugoistočnoj Ukrajini.

U nastupu Evropske unije ka ratu u Ukrajini po prvi put su se počele javljati vidljive pukotine. Mađarska je do sada blokirala uvođenje odluke koja bi zabranila trgovinu ruskom naftom.

Francuska je do sada poslala raznovrsnu vojnu pomoć u Ukrajinu, ali kritičari smatraju da to nije dovoljno. Najmoćnije sredstvo koje je Francuska do sada poslala u Ukrajinu od početka rata jeste samohodna haubica Ceasar. Prije rata od 2014. do 2020. godine Francuska je bila najveći izvoznik oružja u Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.