ENERGETSKA KRIZA?

Ko je pristao da plaća gas u rubljama, a ko ne

Kupci plaćaju gas preko dva računa u ruskoj Gazprom banci – jedan na koji se uplaćuje novac u eurima (ili dolarima ili dogovorenoj valuti) i drugi u rubljama za konverziju valute

Da li će doći do energetske krize?. ILUSTRACIJA

S. S. / Nova.rs

31.5.2022

Nakon Poljske, Finske i Bugarske, ruska kompanije Gazprom zaustavila je isporuke gasa nizozemskoj gasnoj kompaniji GasTeri zbog odbijanja plaćanja gasa u rubljama.

Zahtjev da "neprijateljske zemlje" plaćaju gas u rubljama Rusija je ispostavila Evropi još krajem marta, sa najavom da stupa na snagu već 1. aprila. U početku, nije bilo jasno da li je Rusija odustala od svog zahtjeva jer je rok koji je Moskva sama postavila pomjeran nekoliko puta, nije bilo jasno kako će plaćanje u rubljama tačno funkcionisati, a istovremeno su i brojne kompanije iz Evrope tvrdile da i dalje plaćaju gas u valutama određenim važećim ugovorima i da neće pristati ni na šta mimo onoga što je ranije dogovoreno.

Rusija nije odustala od svojih zahtjeva, ali je pojasnila svoje uslove. Kupci plaćaju gas preko dva računa u ruskoj Gazprom banci – jedan na koji se uplaćuje novac u eurima (ili dolarima ili dogovorenoj valuti) i drugi u rubljama za konverziju valute. Kompanije koje plaćaju gas u rubljama ističu da su ove transakcije u skladu sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Ko je odbio da plaća gas u rubljama?

Posljednja u nizu koja je odbila da plaća gas u rubljama je Nizozemska, odnosno njena gasna kompanija GasTeri zbog čega je Gazprom danas prekinuo isporuke.

Dan ranije, nizozemska energetska kompanija je saopćila da odbija da plati isporuku plavog goriva u ruskoj nacionalnoj valuti, nakon čega ju je Gazprom obavijestio o prekidu isporuka od 31. maja, zbog toga neće biti isporučeno oko dvije milijarde kubnih metara gasa planiranih prema ugovoru.

- Nizozemska je zatražila od Komisije da pojasni smjernice u vezi sa računima u rubljama - rekao je portparol nizozemskog ministarstva za ekonomska pitanja.

Gazprom je krajem aprila prekinuo isporuke goriva Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja u ruibljama. U sličnoj situaciji se našla i Finska u maju.

Poljska kompanija PGNiG odbila je da plaća gas u rubljama 12. aprila. Snabdijevanje je zaustavljeno 27. aprila. Kompanija može da tuži Gazprom za ponovno uspostavljanje snabdijevanja po ugovoru.

Bugarski Bulgargas je htio da nastavi plaćanje u eurima, ali je to odbijeno. Snabdijevanje je obustavljeno 27. aprila.

Finska vlada je odbila plaćanje u rubljama 28. aprila, pa je isporuka gasa finskom Gasumu zaustavljena 21. maja, prenosi Politiko.

Ko plaća gas preko Gazprom banke?

Većina energetskih kompanija iz EU plaća gas u rubljama i za sada se isporuke odvijaju nesmetano. Među državama koje su pristale na ruske uslove su Mađarska, Njemačka, Francuska, Italija, Slovačka, Slovenija i Češka.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto istakao je da Mađarska plaća gas u eurima, ali ih Gazprom banka konvertuje u rublje, pa da se onda taj iznos uplaćuje Gazpromu. On je istakao da je novi ugovor o gasu između mađarske kompanije MVM i Gazproma potpisan u septembru i da dozvoljava plaćanje u alternativnoj valuti.

Njemačka kompanija VNG je objasnila 9. maja kako izmiruje svoje obaveze prema Gazpromu.

- Iznos računa, koji će i dalje biti denominovan u eurima, uplatićemo na račune Gazprom banke u skladu sa planiranom procedurom, kako bismo blagovremeno obezbijedili plaćanje našem dobavljaču. Također, pretpostavljamo da konverzija u rublje neće izazvati poteškoće, a otvaranje računa je išlo potpuno glatko - saopćili su.

Njemačka kompanija RWE istakla je da su spremni za plaćanje u eurima i da su otvorili odgovarajući račun.

- Ponašamo se u skladu sa evropskim i njemačkim propisima - rekao je portparol kompanije 16. maja.

Predsjednik njemačke energetske kompanije Uniper, Klaus-Diter Maubah je 18. maja također je istakao da je Uniper otvorio račun u Gazprom banci.

Francuska kompanija Engi je istakla da su razgovarali sa Gaspromom u vezi sa ruskim zahtjevom za izmjenu šeme plaćanja. Naveli su da su preduzeli potrebne korake kako bi izvršili svoje obaveze plaćanja u skladu sa evropskim sankcijama, prenosi Politiko.

Italjanski Eni i austrijski OMV su također pristali na plaćanje u skladu sa uslovima koje zahtjeva Rusija. Češki ČEZ je istakao da su uplatu izvršili u eurima u skladu sa preporukom Evropske komisije i da ne žele da komentarišu detalje.

Slovačka kompanija SPP je dodala je aprilsku fakturu platila u eurima prema važećem ugovoru na osnovu mišljenja EU. Sličnog mišljenja je i slovenački Geoplin koji kaže da je sve odrađeno u skladu sa preporukom institucija EU.

Da li je to kršenje sankcija?

Smjernice Evropske komisije su manje jasnije. U preliminarnom uputstvu koje je privatno poslano zemljama članicama, Komisija je istakla da bi plaćanje gasa u rubljama dovelo do kršenje sankcija EU.

Međutim, u aprilu je objavljeno uputstvo Kompanijama da sankcije EU "ne zabranjuju otvaranje računa kod Gazprombanke". Ipak, sugeriše da bi kupci mogli da zatraže od ruske strane da "ispune svoje ugovorene obaveze na isti način kao i prije usvajanja uredbe 31. marta", kada je traženo da se gas plaća u rubljama.

Na sastanku diplomata EU sredinom maja, generalni direktor Komisije za energetiku Dite Jul-Jorgensen je rekla ambasadorima da je Komisija savjetovala kompanijama da ne otvaraju račune u rubljama, ali da je prestala da to zove kršenjem sankcija.

Ona je dodala da bi ako Gazprombanka pretvori eure ili dolare u rublje, a da kompanija iz EU to eksplicitno ne traži, ta radnja mogla da padne van nadležnosti Komisije, reli su ljudi na sastanku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.