INVAZIJA NA UKRAJINU

Institut za rat: Rusima pada moral, masovna pijanstva među vojnicima

Ukrajina je izvijestila da ruske profesionalne uprave nisu u stanju kontrolirati lokalno stanovništvo

Vojne snage. REUTERS

A. O.

3.6.2022

Institut za proučavanje rata na Twitteru je objavio novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini

Kako navode, ruske trupe nastavile su s operacijama zauzimanja Sjeverodonjecka i daljnjim operacijama za zauzimanje Lisičanska. Rusko vojno vodstvo vjerojatno će iskoristiti zauzimanje ova dva grada kako bi tvrdilo da su "oslobodili" cijelu Lugansku oblast prije nego što se okrenu Donjeckoj oblasti, ali je malo vjerojatno da će imati snage potrebne da zauzmu značajan teritorij u Donjeckoj oblasti nakon što su pretrpjele gubitke oko Sjeverodonjecka.

Malo je vjerojatno da će ruska prisilna mobilizacija stvoriti značajnu borbenu moć i pogoršat će ionako nizak moral i lošu disciplinu u ruskim i zamjenskim jedinicama. 113. pukovnija DNR objavila je videoapel ruskom predsjedniku Putinu u kojem se prisilno mobilizirani vojnici žale da su cijeli rat proveli na bojišnici u Hersonu bez hrane i lijekova te da mobilizacijski odbori nisu proveli potrebne medicinske preglede. 

Ukrajinska glavna obavještajna uprava također je objavila presretnuti telefonski razgovor u kojem su se vojnici DNR-a na sličan način požalili da su fizički nesposobni pojedinci prisiljeni ići u službu i da mobilizirane jedinice doživljavaju masovna pijanstva i opći nered.

Ruske okupacijske vlasti i dalje se suočavaju s izazovima uspostave trajne kontrole na okupiranim ukrajinskim teritorijima. Ukrajina je izvijestila da ruske profesionalne uprave nisu u stanju kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruskog rublja ili provoditi birokratske procese, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.