UPRKOS MASAKRIMA

Američki Vrhovni sud odlučio: Oružje se može nositi i na ulici

Šest konzervativnih sudaca preglasalo je trojicu progresivnih kolega i poništilo zakon države Njujork, donesen prije više od sto godina i kojim se u toj saveznoj državi ograničava pravo na nošenje oružja

Teksaški masakr. AFP

Avaz.ba

23.6.2022

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država jasno je prvi put potvrdio da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan vlastite kuće, u odluci koja bi mogla otežati napore u borbi protiv alarmantnog porasta nasilja vatrenim oružjem.

Šest konzervativnih sudaca preglasalo je trojicu progresivnih kolega i poništilo zakon države Njujork, donesen prije više od sto godina i kojim se u toj saveznoj državi ograničava pravo na nošenje oružja.

Odluka je donesena u vrijeme kada su stanovnici SAD-a šokirani nizom smrtonosnih napada među kojima je i počinjen 24. maja u osnovnoj školi u Teksasu u kojem je ubijeno 19 učenika i dvije učiteljice, što je potaknulo inače oklijevajuće republikanske senatore da pristanu na skromne reforme.

- Duboko sam razočaran - objavio je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) te izrazio žaljenje zbog odluke koja "ide u suprotnom smjeru i koja sve nas treba zabrinjavati".

Guvernerka Njujorka, demokratkinja Kathy Hochul osudila je odluku koja je "sramotna u vrijeme kada nacija osviještava nasilje vatrenim oružjem".

Uticajni lobi za vatreno oružje (National Rifle Association, NRA), pozdravio je "golemu pobjedu i prekretnicu koja je rezultat decenija borbe".

Današnja odluka potvrđuje: Vatreno oružje može se nositi izvan kuće

U državi Njujork zakonom iz 1913. državljani koji žele nositi oružje moraju dobiti dozvolu lokalnih vlasti pri čemu moraju dokazati da su prisiljeni braniti se, primjerice zbog posla koji rade ili prijetnje. Prema odluci Vrhovnog suda sada takve dokaze više neće morati podnositi.

Zakon su osporile dvije osobe vlasnici vatrenog oružja kojima su njujorške vlasti odbile dati dozvolu, a pomogla im je podružnica NRA koja snažno zagovara dosljednu primjenu drugog amandmana američkog ustava.

Drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja. Današnja odluka Vrhovnog suda potvrđuje pravo nošenja vatrenog oružja izvan doma.

Najviše ubijenih iz vatrenog oružja

- Ništa u drugom amandmanu ne upućuje na razliku između kuće i javnog mjesta kad je riječ o nošenju oružja - kazao je konzervativni sudac Clarence Thomas.

SAD ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među bogatim zemljama.

Ove je godine u Sjedinjenim Američkim Državama bilo najmanje 239 masovnih pucnjava, prema podacima neprofitne istraživačke grupe Gun Violence Archive koja definira masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su pogođene najmanje četiri osobe. U 2020. godini 45.222 Amerikanaca bilo je ubijeno vatrenim oružjem.

Gotovo 400 miliona komada oružja bilo je u opticaju među civilima u SAD-u u 2017., što je 120 komada na 100 osoba, navodi grupa Small Arms Survey.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.