UVOZ GORIVA

Predsjednik Šri Lanke tražio pomoć od Putina

Radžapaksa je rekao da je „ponizno zatražio" da aviolinija između Moskve i Kolomba bude nastavljena, nakon što je ruski avioprevoznik Aeroflot obustavio letove prošlog mjeseca

Gotabaja Radžapaks i Vladimir Putin. Avaz

E. Ć.

7.7.2022

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaks (Gotabaya Rajapaksa) izjavio je da je zamolio ruskog kolegu Vladimira Putina da pomogne njegovoj državi da uvozi gorivo, pošto se suočava sa najtežom privrednom krizom od nezavisnosti od Velike Britanije 1948. godine.

Rekao da je „imao veoma produktivan" razgovor sa Putinom. Molba Putinu uslijedila je nakon što je ministar energetike Šri Lanke tokom vikenda upozorio da bi zemlja uskoro mogla da ostane bez goriva.

Radžapaksa je rekao da je „ponizno zatražio" da aviolinija između Moskve i Kolomba bude nastavljena, nakon što je ruski avioprevoznik Aeroflot obustavio letove prošlog mjeseca.

Zemlja je već kupovala naftu od Rusije posljednjih mjeseci kako bi prevazišla krizu sa gorivom, a vlada je izrazila spremnost da kupuje i više od zemlje bogate energentima.

Pokušaji Radžapakse da riješi najtežu ekonomsku krizu Šri Lanke u posljednjih više od 70 godina, dok finansijske podrške Indije i Kine do sada nisu uspjeli da ublaže višesedmične nestašice goriva, struje, hrane i drugih osnovnih namirnica.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.