SAMIT U INDONEZIJI

Lavrov: Nazivaju nas agresorima, osvajačima, okupatorima...

Tokom rasprave, zapadni partneri su izbjegavali držati se dnevnog reda G20, što je bavljenje pitanjima svjetske ekonomije

Lavrov u Indoneziji. AFP

E. Ma.

8.7.2022

Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova na sastanku grupe G20 odbacio je, kako je u jednom trenutku naveo, pomahnitale kritike Zapada u vezi rata u Ukrajini.

On je sve one koji su se usprotivili Rusiji  prekorio zbog propuštene prilike da se pozabave svjetskim ekonomskim problemima.

Indonezija, zemlja domaćin summita, pozvala je grupu G20 da pomogne da se okonča rat u Ukrajini na sastanku na kojem su se nalazile neke od najvećih kritičara ruske invazije, ali i Lavrov.

- Agresori, osvajači, okupatori, čuli smo mnoge stvari danas - rekao je Lavrov novinarima.


Dodao je da je zapadna strana "odmah, čim su dobili riječ, zalutala u pomahnitalo kritiziranje Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini".

- Tokom rasprave, zapadni partneri su izbjegavali držati se dnevnog reda G20, što je bavljenje pitanjima svjetske ekonomije - kazao je Lavrov.

Lavrov je rekao da, ako Zapad želi da Ukrajina porazi Rusiju, Rusija onda nema šta razgovarati sa Zapadom, za koji je rekao da sprječava Kijev u postizanju mirovnog sporazuma.

Povici poput "Kada ćete zaustaviti rat?" i "Zašto ne zaustavite rat?" čuli su se dok se Lavrov rukovao sa svojom indonezijskom kolegicom Retnom Marsudi na početku sastanka.

Ruska državna televizija objavila je da je pokušaj bojkota Rusije na sastanku grupe G20 spektakularno propao i uvrijedio Indoneziju.

Lavrov je dodao da je Rusija spremna pregovarati s Ukrajinom i Turskom u vezi žita, no da je nejasno kada bi se takvi pregovori mogli odviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.