MASOVNE EVAKUACIJE

U Sloveniji požar ne jenjava: Iz sata u sat je sve gore

Danas popodne je snažan vjetar opet preokrenuo situaciju

Požar u Sloveniji ne jenjava. Saša Miljević/PIXSELL

H. J. I.

22.7.2022

Na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, i dalje traje borba s najvećim požarom u slovenskoj historiji. Nakon što se u jutarnjim satima činilo da je veliko požarište na slovenskom Krasu pod kontrolom, danas popodne je snažan vjetar opet preokrenuo situaciju.

Hrvatsko ministarstvo obrane objavilo je da je helikopter Mi-8 MTV s opremom za gašenje požara iz kasarne "Knez Trpimir" u Divuljama upućen u Sloveniju na gašenje požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice. Kanader i helikopteri će se vratiti sutra ujutro s obzirom na to da je gašenje iz zraka prekinuto preko noći.


Što se tiče glasina o tome da je požar možda podmetnut, rečeno je da policija provjerava svaku takvu informaciju, no da se takve sumnje koje su primili do sada i forenzički ih provjerili nisu pokazale kao istinite.

Također traje i evakuacija stanovništva iz mnogih ugroženih naselja pa je tako danas evakuisano oko 1.000 ljudi, javlja 24ur. Satelitski snimci pokazuju razmjere požara, a na njima se vidi da je dim stigao sve do Gorenjske, slovenske pokrajine na granici s Austrijom.

Na društvenim mrežama ljudi dijele fotografije i videosnimke sa požarišta, a scene izgledaju poprilično apokaliptično.

Ervin Čurlič iz regionalnog Štaba civilne zaštite ističe da ovakvo nešto Slovenija još nije doživjela s obzirom na to da je na nekim mjestima sve izgorjelo i izgleda "kao si sletio na Mars".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.