SLOVENIJA

Požar na Krasu gasilo 1.000 vatrogasaca, kiša nije donijela spas

Vatrogasci su tokom noći gasili pojedinačna žarišta te polijevali i čistili rubove požarišta, saopćila je Civilna zaštita za Sjevernu Primorsku

Požar na Krasu gasilo 1.000 vatrogasaca. Facebook

H. J. I.

24.7.2022

Veliki požar na slovenskom Krasu i dalje se širi unatoč velikim naporima vatrogasaca na zemlji i gašenju iz zraka. Tokom noći, požar je gasilo 1.000 vatrogasaca.

Vatrogasci su tokom noći gasili pojedinačna žarišta te polijevali i čistili rubove požarišta, saopćila je Civilna zaštita za Sjevernu Primorsku.

Dodali su da je tome sudjelovalo 1.070 vatrogasaca iz šest vatrogasnih regija, pripadnici Slovenske vojske, policije, hitne medicinske pomoći i drugi pripadnici Civilne zaštite.


Požarište je nadlijetala i bespilotna letjelica Slovenske vojske.

Predstavnici Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku očekuju da će vatrogasne snage danas uglavnom intenzivno polijevati rubove požarišta.


Kiša nije puno pomogla

Stižu nove postrojbe, najavljena je i podrška iz zraka, rekao je predstavnik intervencija Robert Okorn.

Oko 4 sata područjem je prošla fronta s kišom, no prema riječima predstavnika intervencija Roberta Okorna nije izazvala veće promjene na terenu.

- Kiša nije puno pomogla, jer se sve jako brzo suši - rekao je.

Tokom jučerašnjeg dana objavljen je i snimak spašavanja vatrogasaca koje je opkolila vatra. Spasio ih je kanader koji je posuo teren.

Klemen Gorup, vatrogasac i autor snimke je opisao šta se događalo.


Kanader došao neplanirano

- Požar se počeo širiti prema Trstelju, mi smo bili raspoređeni na cesti prema lovačkom domu s ciljem zaštite doma od požara. Kako se vatra približila cesti, počeli smo je gasiti. Neko smo vrijeme uspijevali, ali onda je vjetar pojačao pa se vatra vrlo brzo približila s donje strane ceste. Okružilo nas je, imali smo vatru gore i dolje. Nismo se mogli ni povući, bili smo odsječeni na tom putu, u dimu, oko dva sata - ispričao je.

Dodao je kako je kanader došao neplanirano.

- Mislim da je vodu pustio kad je vidio nas i kakva je situacija - rekao je.

Istakao je kako straha nije bilo te da su vatrogasci imali rezervu vode za slučaj da vatra prijeđe na neko od vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.