DŽULIJAN RAJLI

Ambasador Velike Britanije u BiH: U potpunosti ćemo podržati Šmita

Politika Velike Britanije prema BiH je nepromijenjena, poručio je Rajli

Šmit i Rajli. TWITTER

A. O.

26.7.2022

Novoimenovani ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Džulijan Rajli (Julian Reilly) poručio je da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika u BiH i ključnu ulogu Ureda visokog predstavnika (OHR).

Najava moguće odluke visokog predstavnika Šmita o nametanju Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH izazvale su burne reakcije u Bosni i Hercegovini i šire, a sinoć su u Sarajevu održani i masovni protesti na kojima je učestvovalo više od 7.000 građana koji se oštro protive takvim rješenjima.


Objava na Twitteru. PRINTSCREEN

Tražili očitovanje

Podjećamo da su demonstranti sinoć tražili i očitovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije o najavljenim odlukama visokog predstavnika.

Tim povodom danas se na Twitteru oglasio i britanski ambasador Rajli.

- Politika Velike Britanije prema BiH je nepromijenjena: podrška napretku ka suverenoj, stabilnoj i inkluzivnoj demokratiji. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a u BiH - naveo je ambasador Rajli.


Bez detalja

Iz OHR-a su saopćili da je visoki predstavnik Šmit (Schmidt) danas primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Velike Britanije u BiH Rajlija, ali nisu otkrili detalje njihovog razgovora.

Uporedo s tim, američki State Department je danas za Glas Amerike najavio da će podržati odluke koje visoki predstavnik u BiH donese.

- Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit - poručio je glasnogovornik State Departmenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.