"AVAZ" U TURSKOJ

Odmor u Beleku: Popularna destinacija među golferima, okružena gustim borovim šumama i dugim pješčanim plažama

Grad i okolina poznati su po banjama i mineralnim vodama koje se dobijaju sa sedam izvora

Piše: H. Javor - Ibrahimbegović

13.8.2022

"Avaz" u Turskoj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+33

Turska je i ove godine jedna od najpopularnijih destinacija za ljetovanje bh. građanima.

Oazu mira, raskoša i neobično lijepih prirodnih bogatstava, možete pronaći u Kemeru, Antaliji, Beleku, Sideu ili Alanji. Cijela ova regija je turistički dragulj Turske i posebna priča o bogatoj historiji, specifičnoj kulturi i tradiciji.

Cjenkanje je obavezno

U odnosu na BiH, vremenska zona u Turskoj se razlikuje, i sat se pomjera 1 sat unaprijed.

Vlasti ne preporučuju konzumaciju vode sa česme, tako da se ovdje konzumira flaširana voda. Hrana je raznovrsna i ukusna, te možete isprobati brojne lokalne specijalitete u ponudi.

Službena valuta u Turskoj je lira. Tokom cijele godine kurs lire u odnosu na euro varira, posebno sada kada je inflacija usljed rata u Ukrajini pogodila cijeli svijet. Preporučljivo je da se novac isključivo mijenja u oficijalnim mjenjačnicama i važno je napomenuti da se KM ne mogu zamijeniti za eure.

Ipak, Turci su poznati kao vrsni trgovci, tako da će na brojnim bazarima prihvatiti i KM kao valutu za plaćanje. Cjenkanje je obavezno.

Popularna destinacija za ljubitelje golfa

Belek sa svojom sjajnom pozicijom na svega 40 kilometara od antalijskog aerodroma i mnoštvom luksuznih hotela, okruženih gustim borovim šumama, s dugim pješčanim plažama, predstavlja idealnu destinaciju za ljetni odmor.

Grad i okolina poznati su po banjama i mineralnim vodama koje se dobijaju sa sedam izvora.

Belek je i veoma poznata destinacija među ljubiteljima golfa. Ovdje se također održava Antalya Open, profesionalni teniski turnir u Turskoj. U blizini se nalaze i brojni historijski lokaliteti Aspendos, Perge i Side, kao i tematski aqua park "The land of legends", najveći zabavni park u Turskoj koji predstavlja nezaboravno iskustvo za sve generacije.

Safari i plivanje sa delfinima

U Beleku se nalaze brojni hoteli, čija cijena smještaja i usluge varira. U prosjeku, za ultra all inclusive ponudu koja uključuje hranu u nekoliko različitih restorana u sklopu resorta tokom cijelog dana, brojna alkoholna i bezalkoholna pića iz cijelog svijeta, prevoz do plaže i nazad, kao i korištenje hamama i nekoliko bazena, morat ćete izdvojiti oko 1.600KM po osobi. U ovu cijenu je uključena povratna avionska karta, transferi sa i do aerodroma za odmor u trajanju od 9 dana.

Ako odlučite pobjeći od plaže i ležaljki bilo na cijeli dan, pola dana ili samo par sati ono po čemu možete pamtiti svoj odmor su i brojni izleti.

Safari sa kvad vozilima predstavlja uzbudljivu avanturu u kombinaciji sa izuzetnom ljepotom prirode. Imate priliku da se takmičite sa vjetrom i uživate u brzini. Safari se također može obilaziti i u džipovima.

Još jedno nezaboravno iskustvo jeste i predstava sa delfinima, nakon koje uz obaveznu rezervaciju postoji mogućnost plivanja sa ovim inteligentnim životinjama.

Za sve one koji su raspoloženi za opuštenije varijante izleta, u ponudi se nalaze pecanje, ronjenje i posjeta "Zelenom kanjonu". Na tom izletu možete provesti nezaboravan dan dok jedrite u jednom od najljepših zelenih pregrađenih jezera na svijetu medju stijenama kanjona.

Zabava za sve generacije

Ako ipak odlučite svoj cijeli odmor provesti u resortu, sigurno vam neće biti dosadno.

Tokom dana, kako na bazenu tako i na plaži, organizirane su brojne aktivnosti za odrasle ali i one najmlađe. Animacijski program obično počinje u 10 sati ujutro nakon doručka.

Za mališane su tokom dana organizirane brojne kreativne radionice ali i zabava u vodi.

Odrasli također mogu uživati u brojnim zabavnim sadržajima, koji uključuju odbojku na plaži, vaterpolo i aerobiku u bazenu, takmičenje u različitim igrama u vodi, pjena partije...

Svaku večer, hoteli organiziraju različite tematske večeri. Od različitih zabava, do binga i večeri turskog narodnog plesa. Oni koji žele da posjete neki od obližnjih klubova i uživaju u noćnom provodu, to mogu da urade svaki dan u pratnji osoblja hotela.

Brojni su razlozi zašto je Turska jedno od omiljenih ljetovališta brojnim građanima BiH. Let iz Sarajeva traje samo sat ipo vremena, a mogu se pronaći ponude za svačiji džep, koje garantiraju zasluženi, savršeni odmor na jednoj od bajkovitih pješčanih plaža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.