POKRENUT KRIVIČNI POSTUPAK

Ruski Istražni komitet: Darija Dugina ubijena je planski i s nalogom

Darija Dugina bila je i bliska saradnica svog uticajnog oca, ruskog filozofa Aleksandra Dugina koga prozapadni mediji nazivaju "Putinovim mozgom"

Darija Dugina. Agencije

H. J. I.

21.8.2022

Ruski Istražni komitet saopćio je danas da je pokrenuo krivični postupak zbog eksplozije automobila u Moskovskoj oblasti, u kojoj je poginula novinarka i politikolog Darija Dugina (30), kćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

Sinoć oko 21 sat po lokalnom vremenu, u blizini sela Boljšije Vjazemi, aktivirana je eksplozivna naprava u terencu u kojem je život izgubila novinarka i politolog Darija Dugina.


- Prema dobijenim informacijama, smatra se da je zločin unaprijed planiran i počinjen po nalogu - navodi se u saopćenju Istražnog komiteta Rusije.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da, ukoliko nadležni organi potvrde ukrajinski trag u ubistvu Dugine, onda postoji politika državnog terorizma koju provodi Kijev, javlja Anadolija.


- Ruski organi istražuju smrt Darije Dugine. Ako se ukrajinski trag potvrdi, a ovu verziju je iznio lider DNR-a Denis Pušilin, a to moraju da provjere nadležni organi, onda je riječ o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim - napisala je Zaharova na Telegramu.

Darija Dugina bila je i bliska saradnica svog uticajnog oca, ruskog filozofa Aleksandra Dugina koga prozapadni mediji nazivaju "Putinovim mozgom".  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.