ILJA PONOMARJOV

Bivši ruski poslanik: Kćerku Putinovog gurua ubili su ruski "partizani"

Rusija smatra da je prava meta bio sam Dugin, filozof sa velikim uticajem na Kremlj, koji je još 2008. najavio potencijalnu invaziju na Ukrajinu, jer je on trebalo da bude za volanom

Darija Duginova. Agencije

H. J. I.

21.8.2022

Bivši ruski poslanik tvrdi da su "ruski partizani", odnosno grupa Nacionalne republikanske armije, odgovorni za smrt Darije Dugine.

Bivši ruski poslanik Ilja Ponomarjov je, govoreći iz Kijeva, izjavio da je kćerku Aleksandra Dugina, Darju, ubila grupa Nacionalne republikanske armije, piše Guardin.

Podsjetimo, Darija Dugina, kćerka Aleksandra Dugina, ubijena je jučer uvečer nakon što je eksplozivna naprava raznijela njeno vozilo marke Toyota Land Cruiser. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova spekuliše da bi Ukrajina mogla da stoji iza napada, što Kijev oštro negira.

Rusija smatra da je prava meta bio sam Dugin, filozof sa velikim uticajem na Kremlj, koji je još 2008. najavio potencijalnu invaziju na Ukrajinu, jer je on trebalo da bude za volanom.

Nalazi istrage

Ruski istražitelji pokrenuli su istragu o ubistvu Dugine. Uradit će forenzičku analizu da bi otkrili šta se dogodilo. Istražna komisija za sada navodi kako se čini da je zločin naručen i planiran, pišu RIA Novosti.

Komisija navodi da je 20. avgusta oko 21.00 sat u blizini sela Bolšije Vjazemi, Odincovski okrug, eksplodirala eksplozivna naprava u automobilu Toyota Land Cruiser, nakon čega se terensko vozilo zapalilo.


- Trenutno je utvrđeno da je ispod dna automobila sa vozačeve strane postavljena eksplozivna naprava. Darija Dugina, koja je upravljala vozilom, preminula je na licu mjesta - saopćila je komisija.

Stručnjak za eksplozivna sredstva je pregledao zapaljeni automobil, a istražitelji su analizirali snimak sa kamere vozila.

Prema članu 105. ruskog krivičnog zakona, ovaj incident se tretira kao "ubistvo izvršeno na način opasan za javnost".

"Rusija jer je htjela da od Dugina napravi mučenika"

Ubistvo kćerke ultranacionalističkog ruskog ideologa prokomentarisao je za Sky News Mark Galeoti, viši saradnik britanskog instituta Royal United Services.

- Da, s jedne strane, može se reći da Ukrajinci imaju najviše razloga da preziru Dugina, koji je podržavao rat. Ali, s druge strane, to nije mali podvig. Čovjek mora biti u stanju da izvrši takvo ubistvo u srcu Rusije, koja je, na kraju krajeva, bezbjedna država, a onda da se svi koji su u to bili umiješani izvuku iz zemlje i ne ostave tragove - rekao je Galeoti.


- Sumnjam da bi Ukrajina izabrala Dugina kada bi htjela da izvrši atentat u Moskvi. Zato ima toliko drugih teorija da Rusija stoji iza ovoga jer su htjeli da od Dugina naprave mučenika ili nešto slično - dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.