TRI DANA

Makron u posjeti Alžiru: Sastat će se sa predsjednikom

Dvojica šefova država obići će spomenik mučenicima alžirskog rata za nezavisnost

Francuski predsjednik Emanuel Makron. AGENCIJE

A. O. / AFP

25.8.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas će započeti svoju trodnevnu posjetu Alžiru.

Ova posjeta pomogla bi u otopljavanju veza s bivšom francuskom kolonijom, koja u ovoj godini obilježava 60 godina nezavisnosti.

Kao prvi francuski predsjednik rođen nakon alžirske nezavisnosti, Makron se nada da će “položiti temelje za obnovu i razvoj” povremeno složenih odnosa s tom zemljom sjeverne Afrike, saopćio je njegov ured.


Francusko-alžirski odnosi

U pratnji sedmero ministara, Makrona će dočekati na aerodromu u prijestolnici Alžiru predsjednik Abdelmadjid Teboune (Tebboune).

Dvojica šefova država obići će spomenik mučenicima alžirskog rata za nezavisnost, koji je okončao više od 130 godina francuske kolonijalne vladavine objavom alžirske nezavisnosti u1962.

Francusko-alžirski odnosi otada su prolazili kroz višestruke krize.

Francuski lider, u drugoj posjeti Alžiru otkako je preuzeo dužnost 2017. godine, izabrao je da usmjeri posjetu ka budućnosti, s akcentom na inovacije, mlade i nove sektore, saopćila je Jelisejska palata, prenosi AFP.


Zabrana za avione

Makron će se, skupa s 90-članom delegacijom, sastati s poduzetnicima u Alžiru, kao i mladim ljudima u drugom po veličini gradu Oranu.

Odnosi između Pariza i Alžira bili su posebno burni od prošle godine, kada je Makron doveo u pitanje postojanje Alžira kao nacije prije francuske okupacije, i optužio je vladu da “podstiče na mržnju prema Francuskoj”.

Teboune je povukao alžirskog ambasadora iz Pariza u znak odmazde i zabranio je francuskim avionima da nadlijeću alžirski zračni prostor, AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.