NAKON ODLUKE SUDA

Zakon o zabrani abortusa od danas na snazi u još tri države

Vrhovni sud sastavljen od šest konzervativnih sudaca od ukupno devet, 24. juna ukinuo je ustavno pravo na abortus koje je gotovo 50 godina bilo na snazi

Ograničeno pravo na abortus. ILUSTRACIJA

A. O.

26.8.2022

U još tri američke države danas je na snagu stupio Zakon o zabrani abortusa, dodatno ograničavajući pristup ovoj medicinskoj proceduri u Sjedinjenim Američkim Državama, dva mjeseca nakon historijske odluke Vrhovnog suda da ženama ukine to pravo.

The Washington Post prenosi da se u ovom trenutku 21 milion žena nalazi u situaciji da žive u dijelovima SAD-a gdje je abortus zabranjen ili mu je pristup znatno ograničen, i to u najmanje 13 država.

Savezne države Tenesi (Tennessee), Teksas i Idaho, gdje su na vlasti republikanci, pridružili su se drugim državama koje su donijele privremene zabrane predviđajući odluku Vrhovnog suda.


Vrhovni sud sastavljen od šest konzervativnih sudaca od ukupno devet, 24. juna ukinuo je ustavno pravo na abortus koje je gotovo 50 godina bilo na snazi i vratio je svakoj državi nadležnost u donošenju zakona o tom pitanju.

Ova odluka, koja je historijska pobjeda za konzervativni pokret, podigla je političku buru i dovela pitanje abortusa u središte kampanje za parlamentarne izbore na sredini mandata koji se trebaju održati u novembru ove godine.

Nakon poništenja presude u slučaju Roi (Roe) protiv Vejda (Wadea), 13 država je zabranilo ili ograničilo pristup abortusu navodi institut Gutmaher (Guttmacher) koji se zauzima za pristup kontracepciji i prekidu trudnoće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.