PORTPAROL KREMLJA

Peskov: Mnogo je neprijateljskih država koje preduzimaju radnje koje su u suprotnosti s našim interesima

Imamo visoku dinamiku razvoja, svi alati su u primjeni, izjavio je Peskov

Dmitrij Peskov. AGENCIJE

A. O.

5.9.2022

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) uoči sjednice Istočnog ekonomskog foruma na kojoj bi trebao učestvovati i predsjednik Rusije Vladimir Putin, izjavio je da je za Rusiju Daleki istok najvažnija regija.

- Imamo visoku dinamiku razvoja, svi alati su u primjeni. Naravno, nemoguće je govoriti o razvoju odnosa bez šireg konteksta tako da ćemo se osvrnuti i na trgovinsko-ekonomske odnose, političku situaciju i svjetske procese koji utječu na sve - rekao je Peskov.


Apsurdne odluke

Također, Peskov je govorio i o sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, prilikom čega je istakao da svjetski procesi trenutno imaju negativan učinak. 

- Tačnije, na neki način počinje velika svjetska oluja. U mnogočemu postoje objektivni razlozi, ali postoje i subjektivni razlozi za ovu oluju. Oni se vezuju za apsolutno nelogične i često apsurdne odluke i postupke SAD-a, Evropske unije i drugih zemalja - rekao je Peskov.

Dodao je da sada kako se ograničenja uvode u zapadnom smjeru, trgovinski i ekonomski odnosi počinju se više fokusirati na istok.

Istakao je da ograničenja koja uvodi Zapad su umjetna.



Značaj istočnog tržišta

- Značaj istočnog tržišta za nas je teško i procijeniti - smatra Peskov. 

On je istakao da je u izradi dokument o vanjskopolitičkom fokusu Rusije koji će biti znatno više usmjeren na Istok.

- Činjenica je da se u cjelini pejzaž međunarodnih odnosa brzo mijenja. Postoji nova svjetska realnost koju treba uzeti u obzir. Mnogo je neprijateljskih država koje već zauzimaju skrivenu neprijateljsku poziciju i koje preduzimaju radnje koje su u suprotnosti s našim interesima. Zbog toga, moramo ublažiti te negativne posljedice - zaključio je Peskov, prenosi tellereport.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.